Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Evropská unie se zasazuje o větší boj s korupcí

Evropská unie se zasazuje o větší boj s korupcí

Publikováno: 17.2.2014 , Autor: kancelář Brusel, Bc.Iva Hladíková

Korupce je velkým problémem, který v současnosti hýbe celou Evropou a je potřeba udělat nezbytné kroky k jejímu odstranění.

Korupce neboli „zneužívání moci k osobnímu prospěchu“ zahrnující jak politickou korupci, úplatkářství veřejných činitelů či korupční jednání mezi soukromými společnostmi, existuje ve všech členských státech a ročně stojí Unii na 120 miliard eur.

Takováto činnost oslabuje nejen důvěru v demokratické instituce, ale i odpovědnost politického vedení.

Tři čtvrtiny Evropanů se domnívají, že korupce je v jejich vlastní zemi rozšířená a více než polovina lidí si myslí, že se jedná o běžný jev vyskytující se mezi politickými stranami.

Každý dvanáctý občan přitom tvrdí, že v loňském roce zažil nebo byl svědkem korupce, přičemž 4 % obyvatel se přiznávají, že byly přímo požádány o úplatek nebo o něj bylo požádáno. Lidé se dle zprávy Evropské komise, nejvíce setkávají s korupcí ve zdravotnictví, dále u soukromých firem, u policie nebo u celníků.

V posledních několika letech bylo v evropských zemích podniknuto mnoho opatření k řešení tohoto problému. Mezi tyto opatření patří například mechanismy pro kontrolu střetu zájmů, kterými se stanoví etická pravidla, jakož i zlepšení transparentnosti. Tato opatření se však v rámci členských států značně liší, neboť jsou v různých státech ne vždy stejně vynucovány.

Je tedy třeba učinit další kroky, které by předcházely a trestaly korupční praktiky. Návrhy zahrnují zlepšení účinnosti soudů při řešení případů korupce, zajištění ochrany informátorů a zvýšení transparentnosti v oblasti veřejného financování.

Evropská unie by také ráda zřídila program pro členské státy, nevládní organizace a ostatní, který by sloužil ke sdílení zkušeností v oblasti korupce, poskytoval by školení a pomáhal tak stanovit nejúčinnější strategie v boji s tímto problémem.

Unijní protikorupční zpráva si klade za cíl bojovat s korupcí v Evropě a nalézt způsoby jejího řešení. Zkušenosti občanů s korupcí tak budou i nadále monitorovány a zjištění budou publikovány každé dva roky.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.