Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Evropská unie podporuje dodávky zbraní kurdským bojovníkům v Iráku

Evropská unie podporuje dodávky zbraní kurdským bojovníkům v Iráku

Publikováno: 22.8.2014 , Autor: kancelář Brusel, Ondřej Kohout

V prohlášení následujícím po mimořádném zasedání, ministři trvali na tom, že dodávky zbraní musí být schváleny Bagdádem.

EU podpořila dodávky zbraní kurdským bojovníkům s cílenou pomocí odrazit hrozby islámských extremistů v Iráku, ale trvala na tom, že dodávky musí být schváleny novou vládou v Bagdadu.

Mimořádné zasedání ministrů zahraničí EU v Bruselu vydalo prohlášení, v němž Irák vyzívá země k „významným partnerstvím potřebující silnou podporu" a vyzývá k přijetí naléhavých vyšetřování zvěrstev a porušování základních lidských práv, které by mohli být považovány za zločiny proti lidskosti.

Rada pro zahraniční věci uvítala podporu USA k Bagdádu a Kurdistánu v boji proti hnutí Islámské země. Dodala, že „proto vítá rozhodnutí jednotlivých členských států, pozitivně reagovat na výzvu od kurdských regionálních orgánů k naléhavému poskytnutí vojenského materiálu.“

Prohlášení odkázalo na francouzské rozhodnutí bezprostředně vyzbrojit kurdské síly a roly Velké Británie v přepravování střeliva a vybavení regionální vládě Kurdistánu z východní Evropy a Jordánska. Diplomat EU řekl, že v průběhu jednání došlo ke zdůraznění kolektivní podpory pro tyto pohyby.

Avšak v prohlášení dodal: „Tyto reakce budou probíhat v závislosti na možnostech a vnitrostátních právních předpisech členských států a za souhlasu iráckých vnitrostátních orgánů, takže je jasné, že dodávky zbraní by měly být schváleny novou bagdádskou vládou.“

Zároveň se snaží posílit kurdské regionální orgány čelící tváří v tvář hrozbě islámských států. USA a západoevropské státy byly opatrní při zvyšování případů kurdského separatismu, kvůli strachu z destabilizování regionu.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.