Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Evropská unie musí naléhavě řešit otázku snížení užívání antibiotik

Evropská unie musí naléhavě řešit otázku snížení užívání antibiotik

Publikováno: 6.10.2015 , Autor: Aneta Holečková

Dánská poslankyně Christel Schaldemoseová, zabývající se bezpečnější zdravotní péčí v Evropské unii, vyzývá ke snížení užívání antibiotik a k boji proti antibiotické rezistenci. Návrh byl projednán Evropským parlamentem, jeho usnesení se snaží vyřešit širokou škálu problémů, které souvisejí s bezpečností pacientů.

Ch. Schaldemoseová vidí problém ve zvyšování odolnosti vůči antibiotikům a také v nedostatečném vývoji nových antibiotik. Zároveň uvádí, že je nutné výrazně snížit užívání antibiotik jak u lidí, tak u hospodářských zvířat. Každým rokem zemře v Evropě až 25 000 lidí v důsledku rezistence na antibiotika. Je odhadováno, že v roce 2050 by toto číslo mělo globálně přestavovat až 50 milionů lidí. Pokud bude tento trend pokračovat, lze předpokládat, že v rámci několika desetiletí nebudeme schopni léčit běžná onemocnění jako je bolest v krku.

Evropským parlamentem byla přijata rezoluce poměrem 637 hlasů, a tím podpořeny návrhy v rámci problematiky antibiotické rezistence. Zároveň by měla Evropská komise zvážit přijetí právních předpisů o užívání antibiotik, pro případ, že by členské státy neudělaly v následujících letech výraznější pokrok. V této oblasti existuje několik iniciativ, které by měly národní vlády realizovat. Zaprvé, měly by zajistit, aby lékaři předepisovali pouze správná antibiotika v nezbytném množství. Další opatření se týká zákazu vydělávání peněz z prodeje antibiotik pro lékaře i veterináře. Důležitým aspektem je také správné stanovení diagnózy. V mnohých případech jsou antibiotika předepisována preventivně nebo na základně stanovení chybné diagnózy. Studie ukázaly, že 30 – 50 % pacientů neužívá léky předepsané jejich lékařem nebo je neužívá podle pokynů.

Je důležité řešit užívání antibiotik u lidí, tak u zvířat. 80 % antibiotik je spotřebováno v rámci živočišné produkce. Rezistence bakterií na antibiotika u člověka je totiž dále rozvíjena skrze konzumaci živočišných produktů. Omezení spotřeby antibiotik u zvířat se odvíjí od zlepšení podmínek v chovech. Špatné podmínky v chovech jsou často kompenzovány nasazením antibiotik, které mají preventivně zabránit onemocnění zvířat.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.