Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Evropská unie jako ochránce spotřebitelů

Evropská unie jako ochránce spotřebitelů

Publikováno: 6.12.2013 , Autor: Kancelář zastoupení krajů v Bruselu

Generální ředitelství komise pro hospodářskou soutěž potřebuje více lidských a rozpočtových zdrojů, pokud má Evropa okusit opravdový jednotný trh.

Politika hospodářské soutěže je bezpochyby jednou z nejdůležitějších oblastí v rámci portfolia Evropské komise. Generální ředitelství pro hospodářskou soutěž má pravomoc jednat proti kartelům a monopolům, které poškozují zájmy evropských spotřebitelů a malých a středních podniků. Proto jsem toho názoru, že další lidské a rozpočtové zdroje by měly být přiděleny na generální ředitelství pro hospodářskou soutěž, aby bylo zajištěno, že se evropské zájmy v této oblasti mohou hájit efektivněji a rychleji. Dnes (23.10.2013) 20 let po vzniku jednotného trhu, jsou stále mnozí spotřebitelé vážně ovlivněni protisoutěžními praktikami v mnoha hospodářských odvětvích. V některých případech mají tyto praktiky své kořeny v soukromém sektoru, jako je tomu v případě různých kartelů, ale běžné je i to, že veřejný sektor inklinuje být také proti otevřené soutěži v mnoha důležitých hospodářských odvětvích, jako jsou železnice, letiště, telekomunikace nebo elektřina. Navíc, až příliš často veřejný sektor neposkytuje zcela nezávislé regulační orgány, které mohou zajistit, že trhy fungují správně, a to spravedlivým a nediskriminačním způsobem. Tato stejná situace nastává i s orgány pro hospodářskou soutěž. Další důležitou věcí jsou pravidla týkající se státní podpory, zejména státní pomoc bankám je již delší dobu velice kontroverzní ve většině politických kruhů. Je to pochopitelné, jelikož ve stejné době, kdy v mnoha částech Evropy musely být udělány škrty v sociálních službách, se z těchto peněz podpořila fiskální udržitelnost bank, které získaly miliardy z veřejných peněz. Proto jsme ujištěni, že banky nesou plno zodpovědnost, pokud jde o způsob využití těchto veřejných peněz. Kvůli tomu je velice důležité, aby měl parlament pravomoc spolurozhodování, a to zejména v oblasti státních podpor. V případě veřejné podpory bankám, by měla komise zaujmout aktivní roli například v případech jako je případ Bankia

(http://en.wikipedia.org/wiki/Bankia), protože udržet tok veřejných peněz stojí nemalé úsilí a mnoho nákladů s tím spojeným. Evropa by proto měla zajistit, aby náklady pro daňové poplatníky byly co nejnižší, jak jen je to možné. Ve své zprávě Ramon Tremosa navrhuje, aby banka měla povinnost prodat své podíly v jiných společnostech pro přežití do doby, než dostane státní podporu. Dalším zásadním odvětvím je pro Ramona Tremosu doprava. Je bezpodmínečně nutné dokončit evropský železniční prostor, a zajistit, aby jednotný trh osobní a nákladní železniční dopravy nebyl poškozen nesprávným nebo neúplným provedením právních předpisů společenství členských států. V oblasti letectví Ramon Tremosa zjistil, že dvoustranné dohody mezi členským státem a třetí zemí nutí spotřebitele používat určenou leteckou společnost, proto by společnosti a letiště měla být revidována, aby došlo k co nejrychlejšímu odstranění těchto ustanovení, která jsou v rozporu s hospodářskou soutěží. Proto si Ramon Tremosa myslí, že je důležité, aby generální ředitelství pro hospodářskou soutěž bylo více aktivní v řešení výzev a problému železniční dopravy, stejně jako v odvětví letecké dopravy.

V některých členských státech, například ve Španělsku téměř neexistuje hospodářská soutěž v odvětví železniční dopravy.

Ramon Tremosa chtěl poznamenat především své znepokojení nad situací úvěrů pro malé a střední podniky v Evropě. Jak se bude krize v Evropě prohlubovat, ekonomika bude nadále klesat a úvěry budou dražší a dražší. Tuto situaci je nutné řešit, jelikož transmisní mechanismy měnové politiky jsou de facto nefunkční. Dalším negativním faktorem je, že některé banky dostanou státní podporu, kterou následně využijí na nákup státního dluhu, když ve stejnou chvíli tím dojde ke snížení úrovně středních a malých podniků a domácností.

Zpráva Ramona Tremosi se také zabývá některými problémy v odvětví energetiky, internetových odvětví a zejména sporu antimonopolního úřadu s Google. Jedná se o trhy, na nichž je zachování spravedlivé hospodářské soutěže zásadní, pokud chtějí evropané vytvořit inovativní, konkurenceschopné a udržitelné ekonomiky.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.