Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Evropská průmyslová výroba se propadá

Evropská průmyslová výroba se propadá

Publikováno: 15.8.2014 , Autor: kancelář Brusel, Michal Bouška

Ekonomika eurozóny čelí dalšímu zpomalení, čísla ukázala, že průmyslová výroba klesla již druhý měsíc v řadě.

Údaje Eurostatu zveřejněné ve středu ukázaly pokles produkce o 0,3 procenta. Výpočet zahrnuje výrobu a energetické výrobky.

Silné výkony na Maltě a Dánsku, spolu s mírným zvýšením v Německu, Francii a Itálii, byly kompenzovány značným poklesem v Irsku, Nizozemsku a Španělsku.

Průmyslová výroba v celém bloku je nyní na nejnižší úrovni za devět měsíců.

Úředníci EU doufali, že v roce 2014 bude pomalý, ale trvalý začátek zotavení eurozóny s tím, že Evropská komise předpovídala v květnu 18 zemím růst o 1,2 procenta v témže roce a 1,7 procenta v roce 2015.

Místo toho se očekává, že data zveřejněné Eurostatem ve čtvrtek odhalí zpomalení hospodářství eurozóny ve druhém čtvrtletí roku 2014 poté, co zaznamenal hubené tempo růstu a to pouze 0,2 procenta mezi lednem a březnem.

V EU je stále vidět setrvale vysoká nezaměstnanost a nárůst cen o 0,4 procenta, což je výrazně méně než byl cíl Evropské centrální banky. Úředníci v Bruselu a ve Frankfurtu nad Mohanem již upozorňují na nebezpečí stagnace.

Mezitím probíhají sankce EU v boji s Ruskem, které se nyní ukázaly jako nové hrozby pro vyhlídky růstu.

V úterý zjistil výzkum německé ZEW, že sentiment investorů v zemi klesl na nejslabší úroveň od roku 2012. Dále vychází částečně obavy, že sankce bude bolet exportně založené ekonomiky.

Evropská centrální banka (ECB) snížila svou hlavní úrokovou sazbu na rekordní minimum 0,15 procenta. Mimo jiné bude ECB následovat vedení amerického Federálního rezervního systému a zahájí vlastní nákupní program státních dluhopisů, též známý jako kvantitativní uvolňování (QE), ve snaze snížit náklady na půjčky pro podnikatele.

Nicméně, prezident ECB Mario Draghi řekl, že ECB zahájí pouze QE program, pokud se ekonomika eurozóny vrátí do recese.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.