Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Evropská komise zvažuje snížit nynější „ambiciózní“ cíle v oblasti odpadového hospodářství

Evropská komise zvažuje snížit nynější „ambiciózní“ cíle v oblasti odpadového hospodářství

Publikováno: 30.11.2015 , Autor: Aneta Holečková

Evropská komise zvažuje navrhnout nižší cíle pro odpadové hospodářství a recyklaci než ty, které zrušila v loňském roce, kdy slíbila, že se vrátí s „ambicióznějším“ návrhem.

Očekává se, že Evropská komise předloží svůj návrh ohledně cirkulární ekonomiky příští týden včetně nového návrhu o pravidlech pro nakládání s odpady. Pracovní verze návrhu, která unikla na webových stránkách, stanovila některé cíle níže než ty, které byly ve staženém návrhu z roku 2014.

V nedatovaném dokumentu Evropská komise uvedla, že vyžaduje, aby země EU „přijaly vhodná opatření s cílem podpořit opětovné využití materiálu a aby vytvářeli sítě opraven, usnadnily přístup ke sběrným místům, využily ekonomické nástroje, nastavily kritéria pro veřejné zakázky a zavedly další opatření.“

Do konce roku 2030 by mělo být opětovné použití komunálního odpadu spolu s recyklací zvýšeno minimálně na 65 hmotnostních procent. Nicméně v původním návrhu zveřejněném v červenci 2014, od kterého odstoupila administrativa šéfa komise Jeana-Clauda Junckera již ve druhém měsíci svého úřadu, bylo navrženo 70 procent do roku 2030.

Návrh, který pronikl na veřejnost, také uvádí: „Estonsko, Řecko, Chorvatsko, Lotyšsko, Malta, Rumunsko a Slovensko mohou získat dalších pět let navíc, aby dosáhly určeného cíle.“ Pokud by tyto země žádaly o prodloužení lhůty, musely by dosáhnout cíle 50 procent v roce 2025 a 60 procent v roce 2030. Ačkoli všeobecně platí, že 50 procent je nutné dosáhnout již do roku 2020.

Návrh textu rovněž má nižší nároky, co se týče sběru biologicky rozložitelného odpadu, než jaké byly stanoveny v návrhu z července 2014. Ve staženém návrhu Komise požadovala po zemích EU, aby zajistily sběr biologického odpadu do roku 2025. Nyní je navrženo, aby země zajistily sběr biologického odpadu, pokud je to technicky, environmentálně a ekonomicky proveditelné, a určily si jakostní normy pro kompostování. Tento návrh je však bez časového rámce.

Junckerův tým slíbil, že se zaměří na lepší regulaci, jedním z opatření bylo zrušení řady navrhovaných zákonů. Myšlenka zrušit také návrhy v oblasti odpadu a recyklace se setkala s kritikou, zejména od environmentalistických skupin, levicově a „zeleně“ zaměřených poslanců, kteří se obávají, že tzv. „lepší regulace“ by znamenala pouze větší nedbalost v oblasti ochrany životního prostředí.

Komise by však ráda přišla s novým a vylepšeným návrhem, který zahrnuje více prvků cirkulární ekonomiky, jejímž cílem je minimalizovat odpad a znovu použít, opravit nebo recyklovat řadu materiálů a výrobků.

Blízký spolupracovník Junckera, Frans Timmermans, se snažil uklidnit poslance Evropského parlamentu při slyšeních v únoru 2015. „Dejte mi šanci dokázat, že jsem velmi nakloněn cirkulární ekonomice. Cíle nejsou náročné, ale je náročné najít vhodné prostředky,“ řekl Timmermans. Příští středu (2. prosince) se očekává, že Komise předloží svůj balíček k tématu cirkulární ekonomiky.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.