Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Evropská komise – 10 mýtů o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP)

Evropská komise – 10 mýtů o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP)

Publikováno: 25.5.2015 , Autor: Radek Gábler, kancelář Brusel

Evropská komise čelí v současnosti velkým výzvám. Jednou z nejdůležitějších je, jakým způsobem nastartovat naši ekonomiku. Přizpůsobit se růstu rozvíjejících se ekonomik mimo Evropu nebo udržovat náš vliv ve světě.

TTIP může pomoci.

V Evropě může vytvářet pracovní místa a zvýšit růst ekonomiky, snížit ceny a rozšířit sortiment zboží pro zákazníky. Ve světě může pomoci zvýšit náš vliv pomocí investicí, nastavením vysokých EU standardů a šířením našich hodnot. Mohla by také přinést otevření amerického trhu pro podniky z EU, zvláště ty menší a nastavit nová pravidla pro jednodušší a spravedlivější export a import přes Atlantický oceán.

Samozřejmě je nutné dodat, že TTIP nemůže vzniknout za jakoukoli cenu.

Například si musíme být jistí, že zachováme vysoké evropské standardy, například v potravinářství. Investice budou vždy v souladu s legislativou EU – v ochraně lidí, přírody a veřejných služeb.

TTIP je ambiciózní a inovativní plán, proto je důležité sdělovat veřejnosti, jak jednání probíhá a jaké jsou jeho výsledky. EU se snaží vyjednat si co nejlepší možné podmínky pro Evropany, a proto je důležité zapojit do návrhů co nejširší možné spektrum lidí a skupin.

Bohužel se v současné době objevují „ověřené“ mýty, co obsahuje a upravuje TTIP, které nejsou pravdivé. Proto je níže popsáno 10 nejčastějších mýtů a vedle toho popsána skutečná realita. Budeme rádi, když čtenáři oddělí pravdu od fikce a udělají si vlastní názor na TTIP.

Cecilia Malmström, komisařka EU pro obchod

• Mýt 1. Standardy

„TTIP oslabí striktní standardy EU na ochranu lidí a životního prostředí.“

Skutečnost

O Evropských standardech se nevyjednává, TTIP je uchová všechny.

Je potřeba dodat, že standardy na ochranu lidí a životního prostředí jsou vysoké v EU i USA, ale rozdílná jsou pravidla na jejich dodržování.

• Mýt 2. Potravinová bezpečnost

„TTIP oslabí standardy potravinářské bezpečnosti v Evropě.“

Skutečnost

TTIP bude plně respektovat standardy bezpečnosti potravin a způsoby, jakými je EU kontroluje.

Samozřejmě EU chce zachovat bezpečné potraviny a přijetí TTIP na to nebude mít vliv. Regulace geneticky modifikovaných organismů (GMOs) a bezpečnost potravin zůstane stejná.

• Mýt 3. Tarify

„Obchodní tarify mezi EU a USA jsou již nízké. TTIP je jenom záminkou pro změnu předpisů v EU.“

Skutečnost

Některá odvětví stále trpí vysokými obchodními cly. A díky rozsahu obchodu mezi USA a EU to může znamenat, že se nízká cla sčítají.

USA i EU mají poměrně nízká cla na dovoz, v průměru asi 4 %, ale to neznamená, že nemají žádný účinek. Průměr může v některých případech znamenat i vysokou částku. Některé společnosti, například textilní či potravinářské, tak stále trápí vysoká cla, protože mají vysoký objem obchodu. Pro takové společnosti bude TTIP znamenat významnou pomoc a ušetření nákladů.

• Mýt 4. Právo vlád na regulace

„TTIP by dovolilo mocným US společnostem podávat žaloby na vlády.“

Skutečnost

TTIP by ve skutečnosti zpřísnil stávající systém pro řešení sporů mezi zahraničními firmami a vládami.

Země EU mají více než 1400 obchodních dohod se státy mimo EU. Tyto smlouvy pomáhají investičním příležitostem, ale také mohou přinášet rizika sporů a zmařených investičních příležitostí. Investoři mají možnost obrátit se na mezinárodní arbitráž, pokud mají pocit, že se k nim vláda zachovala nečestně. Pokud se to potvrdí, vláda je nucena zaplatit kompenzace. EU se snaží více zpřehlednit a zjednodušit tento proces arbitráže, který by ho usnadnil pro všechny relevantní stížnosti a na druhé straně by dával možnost spravedlivé ochraně.

• Mýt 5. Veřejné služby

„TTIP přinutí vlády, aby privatizovaly veřejné služby“

Skutečnost

Veškeré obchodní dohody pocházejí od vlád, které rozhodují o veřejných službách podle jejich uvážení.

Veřejné služby, jako jsou školy a nemocnice, jsou důležité pro nás všechny. Proto veškeré obchodní dohody EU zahrnují specifické záruky pro veřejné služby. Po schválení TTIP tak stále budou vlády rozhodovat o jejich osudu.

• Mýt 6. Kulturní rozdílnost

„TTIP bude znamenat konec evropského filmu a dalších kreativních odvětví“

Skutečnost

TTIP bude respektovat výrazný a rozmanitý kulturní průmysl.

Kulturní rozmanitost je jeden z nejvýraznějších evropských znaků. Kulturní a kreativní průmysl zaměstnává miliony Evropanů. Proto TTIP zanechává stranou audiovizuální sektor, udržování knižních předpisů a pokračování státních dotací do kultury, podle jejich zvážení.

• Mýt 7. Udržitelný rozvoj

„TTIP bude znamenat snížení zájmu o environmentální problémy a pracovní práva“

Skutečnost

Chceme zasvětit jednu kapitolu v TTIP pro udržitelný rozvoj.

Když jde o ochranu přírody nebo pracovních práv, tak má EU jedny z nejvyšších norem na světě. V TTIP budou tyto normy zachovány a podporovány. Dále budou respektovány US i EU normy pracovního práva, které jsou v souladu s úmluvou ILO (Mezinárodní organizace práce) a bude probíhat užší spolupráce pro zastavení nelegálního rybářství a obchodu se zvířaty či rostlinami.

• Mýt 8. Rozvojové země

„TTIP pomůže EU a US exportérům – ale rozvojové země budou strádat.“

Skutečnost

Nezávislé studie dokazují, že další země budou také profitovat.

Samozřejmě, že z TTIP budou profitovat US a UE – dvě největší světové ekonomiky, ale zbytek světa na této dohodě také může získat. Obchod mezi těmito dvěma ekonomikami může pro další země přinést větší poptávku po přírodních surovinách, strojích a jednotlivých komponentech nebo třeba také službách zákaznické péče. TTIP tak může nepřímo pomoci i dalším zemím. Přijetí společných standardů může pro další země být příležitostí pro adaptaci a zvýšení svého potenciálu na světovém trhu.

• Mýt 9. Transparentnost a vliv

„Obyčejní lidé nebudou vědět, o čem se jedná, protože tato jednání ovlivňují velké společnosti k prosazení svých zájmů.“

Skutečnost

Debata o TTIP je nejotevřenější debata o obchodní dohodě v historii a naši vyjednavači konzultují své návrhy s širokým spektrem zájmů a lidí.

Při přijímání TTIP se snažíme maximální transparentnost a co nejvyššího možného zapojení zájmových skupin a každého jednotlivce s návrhy. Proto publikujeme online velké množství materiálu o TTIP, obsahující EU vyjednávací návrhy a informační přehledy, které vysvětlují každou kapitolu ve srozumitelné formě. Tyto dokumenty lze nalézt na adrese: http://ec.europa.eu/trade/ttip-texts

• Mýt 10. Přehlížení demokracie

„Vlády a politici nemají žádnou kontrolu nad tím, co vyjednávači do TTIP prosadí.“

Skutečnost

Vlády a politici jsou páteří procesu příjímání TTIP a mají vždy poslední slovo o obsahu.

Evropské vlády jsou centrem, kde probíhají debaty o TTIP. Evropský parlament pravidelně dodává aktuality poslancům a častá jednání také probíhají na úrovni ministrů vlád jednotlivých zemí. Vlády také sdílejí vyjednávací dokumenty a často se k nim vyjadřují. Závěrečný text TTIP putuje k prostudování vládám 28 členských zemí, Evropskému parlamentu, zájmovým skupinám a veřejnosti (publikováním online). Finální slovo tak bude následovat po demokratické debatě, kdy Evropský parlament rozhodne, zda přijmout případné návrhy na změnu textu TTIP.

TTIP v praxi

• Například u cukrářských výrobků je odlišná technologie výroby i potravinářské požadavky. Evropské společnosti tak mohli své cukrářské výrobky distribuovat do mnoha zemí, kromě USA. S TTIP ovšem lze počítat, že tyto rozdílné pohledy nás nezastaví ve vzájemném obchodu.

• Ústřice, jako mnoho dalších EU produktů, nemohou být exportovány do USA. Proč? Protože ústřice mohou obsahovat nebezpečnou bakterii, která se v USA zjišťuje ve vodě, ve které ústřice vyrůstaly, ovšem v Evropě se testují samotné ústřice. Vědci potvrzují, že obě metody jsou průkazné. Se schválením TTIP tak lze počítat, že evropští producenti budou moci posílat své výrobky do USA se schválenými EU testy.

• Opalovací krémy obsahují speciální filtry, které blokují škodlivost UV paprsků při dopadu na kůži člověka. V EU se tyto přípravky mohou prodávat až po vědeckých testech a potvrzení jejich bezpečnosti. Pokud chtějí prodat stejný výrobek i do USA, tak musí projít další sadou různých testů, což jim neúměrně zvyšuje náklady a časovou zátěž. TTIP si dává za cíl pomoci regulátorům při prezentování výsledků zkoušek pro UV filtry a zjednodušit proces schvalování filtrů v USA, když je již v EU schválen. Společnosti by tak mohli snadněji vyvážet do USA a spotřebitelé by měli větší rozsah bezpečí díky inovativním produktům.

Obchodní dohody v praxi

V roce 2011 přijala EU dohodu o volném obchodu s Jižní Koreou. Od té doby Německo zvýšilo dodávku airbagů pro automobilový průmysl o 500%; francouzský vývoz železničních signalizací vzrostl 30násobně; polský export klimatizací vzrost 23krát. Tato dohoda ovšem také umožnila levnější import z Jižní Koreje, což umožnilo snížit ceny pro zákazníky v EU.

Originál článku dostupný zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.