Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Evropská debata o stážích pokračuje

Evropská debata o stážích pokračuje

Publikováno: 30.4.2014 , Autor: kancelář Brusel, Pavla Nejedlá

Členské státy EU nedávno podpořily iniciativu Evropské komise ochránit stážisty před zneužíváním, avšak tato iniciativa byla zkritizována odbory a mládežnickými skupinami.

Téma neplacených stáží bylo načato Martinem Schulzem v pondělí 28. dubna během předvolební debaty mezi kandidáty na předsedu Evropské komise.

Schulz později napsal na twitteru: „Neplacené stáže jsou moderní formou vykořisťování.“

Dle Rámce pro kvalitu stáží, by měli zaměstnavatelé dopředu jasně určit, zda stáž bude placená či nikoliv. Dále by měli stanovit její vzdělávací záměr, pracovní podmínky a způsob profesního dohledu.

Rámec však nezahrnuje žádný návrh, který by tlačil na zaměstnavatele, aby stážistům dávali plat, či hradili pojištění. Tento fakt je mládežnickými skupinami, včetně Evropského fóra mládeže, považován za „promarněnou příležitost“.

Evropská komise včera pořádala konferenci o pracovních podmínkách, kde se diskutovalo i o tom, jak implementovat Rámec mezi členskými státy s rozdílnými právními tradicemi a přístupy.

Legislativa EU by dále měla určit jasné rozlišení mezi učňovskou praxí a stážemi, prohlásil Salvatore Marra, představitel Evropské odborové organizace (ETUC). Zatímco učňovská praxe je obecně více strukturovaný pracovní zácvik, stáže by měly být pevně spojené s vlastním vzdělávacím záměrem.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.