Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. EUROFER: Evropský den oceli

EUROFER: Evropský den oceli

Publikováno: 24.4.2014 , Autor: kancelář Brusel, Pavla Nejedlá

„Je zásadní snažit se předcházet klimatickým změnám. Ovšem pro investování do energie z obnovitelných zdrojů potřebujeme ocel. Pro představu, věž větrné elektrárny je ze 75 procent vyrobena z oceli. Proto je potřeba konkurenčního prostředí v evropském ocelářském průmyslu, aby byla zajištěna produkce cenově dostupné oceli.” říká Gordon Moffat, generální ředitel EUROFER (Evropská ocelářské asociace).

Předcházení klimatickým změnám a zásobování energií jsou důležitá témata pro budoucnost. Mezivládní panel pro změnu klimatu OSN vydal svou závěrečnou zprávu s výsledkem, že máme všechny prostředky pro řešení klimatických změn, ale musíme jednat rychle a rozhodně, abychom odvrátili klimatickou katastrofu.

V současné době je 400TWh elektřiny vyprodukováno ve větrných a solárních elektrárnách. World Wildlife Fund požaduje navýšit toto číslo až na 25 000 TWh, a to do roku 2050. Neuvěřitelně veliké číslo, pokud si představíte, že Eiffelova věž v Paříži byla postavena ze 7 tisíc tun oceli.

Jak může evropský ocelářský průmysl uspokojit poptávku, když náklady na energie v Evropě neustále vzrůstají, zatímco kdekoli jinde ve světě je tomu naopak. Je zásadní nalézt a úspěšně zavést vyváženou energetickou a klimatickou strategii.

Během Evropského dne oceli bude Wolfgang Eder, president Evropské ocelářské asociace a společnosti CEO Voestalpine, debatovat s Reinhardem Bütikhoferem, poslancem Evropské strany zelených, o klimatické strategii, která by zachovala průmyslovou konkurenceschopnost v Evropě.

Evropská ocelářská asociace je světovým lídrem ve svém odvětví, produkuje průměrně 170 milionů tun oceli ročně a přímo zaměstnává 350.000 vysoce kvalifikovaných pracovníků. Více než 500 výrobních závodů oceli se nachází ve 24 členských státech, čímž jsou vytvořena přímá i nepřímá pracovní místa pro miliony evropských občanů.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.