Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Eurobarometr: Vzdělávání a odborná příprava neodpovídají volným pracovním pozicím

Eurobarometr: Vzdělávání a odborná příprava neodpovídají volným pracovním pozicím

Publikováno: 23.6.2014 , Autor: kancelář Brusel, Pavla Nejedlá

Podle nového průzkumu Eurobarometr si čtvrtina (23%) občanů EU myslí, že jim jejich vzdělání či odborná příprava neposkytuje dovednosti pro získání práce, která by odpovídala jejich kvalifikaci.

Průzkum také ukazuje, že pro 6% občanů EU, bylo téměř nemožné najít si práci, či dostat se na studium v jiném členském státě EU, jelikož jejich kvalifikace nebyla buďto řádně uznávána jejich potenciálním zaměstnavatelem či vzdělávací institucí, nebo o uznávání kvalifikace v zahraničí nebyli dostatečně informováni.

Androulla Vasillou, komisařka pro vzdělání, kulturu, mnohojazyčnost a mládež, uvedla, že cílem Komise bylo umožnit všem, aby byla jejich kvalifikace stejně uznávána zaměstnavateli a vzdělávacími institucemi ve všech členských státech EU.

„Je třeba, aby byla uznávána spravedlivým, srovnatelným a transparentním způsobem, tak, že se zlepší zaměstnatelnost lidí a otevře se jim cesta k dalšímu vzdělávání,“ řekla Vassiliou.

Dále uvedla, že proces zavádění současných iniciativ týkajících se pracovních míst a kvalifikací je v členských státech velmi pomalý.

„Existuje stále mnoho překážek pro vzdělávací a pracovní mobilitu. Stávající iniciativy nejsou příliš dobře uzpůsobeny vývoji digitálního učení a tzv. internacionalizaci (studentské mobility mezi členskými státy EU a třetími zeměmi, dvojí diplomy vydávané vysokými školami v různých zemích),“ dodala komisařka.

Průzkum Eurobarometr byl proveden ve všech 28 členských státech od 26. dubna do 11. května 2014. Osobně bylo dotazováno 28 tisíc lidí z různých sociálních i demografických skupin.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.