Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. EU zahájí misi na pomoc Itálii zachránit loď migrantů

EU zahájí misi na pomoc Itálii zachránit loď migrantů

Publikováno: 31.8.2014 , Autor: kancelář Brusel, Michal Bouška

EU zahájí na podzim misi „Frontex plus" pro pomoc Itálii na pátrání a záchranu středomořských lodí s migranty.

Komisařka Cecilia Malmström oznámila tento krok po zasedání v Bruselu ve středu (27 srpna) s italským ministrem vnitra Angelinem Alfanim.

Odkazuje na hraniční kontroly EU agenturou Frontex. Ve Varšavě řekla: „Dvě probíhající operace agentury Frontex, Hermes a Aeneas, budou sloučeny a rozšířeny do nové modernizované operace. Cílem je zavést rozšířený „Frontex plus" pro doplnění toho, co Itálie dělala. "

„Tato operace by měla být na principu úspěšné operace Hermes a doufáme, že může být spuštěna do konce listopadu."

Komise doufá, že Frontex nakonec nahradí námořní záchrannou operaci italské vlády, známou jako Mare Nostrum, která byla zahájena na podzim loňského roku.

Tento krok přichází po opakované žádosti ze strany italské vlády o další pomoc při vyrovnávání se s tisíce lidmi prchajícími před válkou a chudobou v Africe a na Středním východě.

Více než 300 lidí zahynulo ve snaze překonat Středozemní moře v minulém týdnu, čímž se počet obětí vyšplhal na 1900 v tomto roce.

„Bylo jasné, že není možné, aby to Itálie prováděla sama," poznamenala Malmstromova s tím, že „agentura Frontex bude potřebovat více peněz."

Získání prostředků na financování hraniční kontroly EU se totiž ukázalo jako obtížné.

Rozpočet agentury Frontex byl ve skutečnosti snížen z 93.9 million € na 89.1 milionů € v roce2014 a vláda stále bojuje s příspěvkem na rok 2015.

„Budeme žádat jiné členské státy, aby přispěly. Čím více bude v oblasti lodí a vrtulníků, tím větší je šance úspěšnosti operace Frontex Plus, " řekl italský Alfano.

Itálie, spolu s partnerskými zeměmi středomoří Malty, Španělska, Kypru a Řecka, dlouho hledali větší podporu od dalších zemí EU.

V tomto roce přijelo do Itálie více než 100 tisíc migrantů. Pro srovnání, v roce 2013 to bylo pouze 42.000 migrantů.

Ale v jiných zemích EU byli neochotní dát peníze navíc nebo přejít na více harmonizovaný systém pro vyřizování žádostí o azyl.

Gianni Pitella, vůdce levicové socialistické a demokratické skupiny v evropském parlamentu, také ve středečním prohlášení vyzval země EU, aby „přijaly opatření a sdíleli odpovědnost".

„Žadatelé o azyl nesmí riskovat své životy na moři, aby mohli uplatnit základní právo. Musíme hájit právo na azyl a ochranu lidí v nouzi. "

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.