Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. EU vyzývá k „mezinárodnímu vyšetřování" letecké havárie na Ukrajině

EU vyzývá k „mezinárodnímu vyšetřování" letecké havárie na Ukrajině

Publikováno: 18.7.2014 , Autor: kancelář Brusel, Michal Bouška

Letadlo s 295 pasažéry na palubě havarovalo v oblasti konfliktu na východní Ukrajině. Všichni, kteří byli na palubě, jsou pokládáni za mrtvé.

Letadlo Malaysian Airlines letělo z Amsterdamu do Kuala Lumpur a podle ukrajinských úřadů zmizelo z radarů cca v 16:20 Kyjevského času.

První zprávy naznačují, že letadlo mělo na palubě holandské, francouzské a americké občany. V zájmu bezpečnosti pozastavilo několik leteckých společností lety do regionu.

Ruští, ukrajinští a američtí vůdci, stejně jako zahraniční služby EU, se chystají zveřejnit prohlášení o soustrasti pozůstalým.

Evropská unie rovněž vyzvala k mezinárodnímu vyšetřování a dodala: „Vyzýváme všechny strany v regionu zřícení, aby poskytnuly plný přístup na místo nehody, plně spolupracovaly a sdílely všechny příslušné informace. "

K havárii došlo v oblasti, kde ukrajinské síly bojují s proruskými rebely.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení upozorňuje, že má „důkazy" o sestřelení letadla ruským raketovým systémem Buk.

Jeden z vůdců rebelů, Andrei Purgin, řekl New York Times po telefonu: „Nemáme technické schopnosti zasáhnout letadlo v této výšce.“

Agentura Reuters uvádí, že evropské a americké akciové trhy klesly z důsledku této katastrofy.

USA a EU o jeden den dříve uložili finanční sankce proti Rusku poté, co ho obvinily z posílání těžkých zbraní na východní Ukrajinu.

USA také uložila zákaz obchodu s osmi ruskými společnostmi, které obchodují se zbraněmi, včetně Almaz-Antey, výrobci raketových systémů Buk.

V rozhovoru pro evropský tisk v Bruselu ve čtvrtek před zprávou o letecké katastrofě se diplomatka amerického ministerstva zahraničí Victoria Nuland vyjádřila ke krizi na Ukrajině takto: „Tyto společnosti dělají nebo prodávají druh zbraní nebo materiálu, které můžeme vidět ve východní Ukrajině.“

Zahraniční služby EU dodaly: „To je další ostrá ilustrace toho, proč je tak naléhavé, aby tento konflikt skončil.“

„Aniž jsou známy skutečnosti, které stojí za havárii, vyzýváme všechny strany, aby zastavily nesmyslnou ztrátu životů ve východní Ukrajině, aby se zdržely jakýchkoliv eskalujících činů a aby se dohodly na okamžitém příměří."

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.