Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. EU ve vztahu k jižnímu Kavkazu

EU ve vztahu k jižnímu Kavkazu

Publikováno: 6.12.2013 , Autor: Kancelář zastoupení krajů v Bruselu

Arménie

Vztahy EU s Arménií, se řídí partnerskou dohodou o spolupráci z roku 1999. V posledním čtvrtletí roku 2013 bylo na pořadu dne jednání o dohodě o přidružení Arménie k EU, včetně prohloubení komplexní zóny volného obchodu, která byla dokončena v červenci 2013. Nicméně, vzhledem k rozhodnutí Arménie vstoupit do celní unie s Ruskem, Běloruskem a Kazachstánem (oznámeno v září 2013 dohodu o přidružení*), což je naprosto neslučitelné s členstvím v rámci celní a evropské unie, nebude proto dohoda o přidružení k EU podepsána. EU bude pokračovat ve spolupráci s Arménií ve všech oblastech, kde jen to bude možné - například v oblasti víz, kdy bylo nedávno dohodnuto zjednodušení vízové styku mezi EU a Arménií.

*Bližší informace zde

Ázerbajdžán

Ázerbájdžán byl a je zapojený do politiky o přidružení k EU od roku 2004. V období 2007-2010 obdržel € 92mil od EU ​​, zatímco v letech 2011-2013 byla přijata další suma ve výši € 122,5 mil.

Kromě toho, Ázerbajdžán také těží finančně z regionálních a meziregionálních programů, a z řady tematických programů, jako je například evropský nástroj pro podporu demokracie a lidských práv . EU a Ázerbájdžán, jsou v současné době v jednání o dohodě o přidružení, která tak výrazně prohloubí politické snažení Ázerbájdžánu o hospodářskou integraci s EU .

Gruzie

Vztahy mezi EU a Gruzií, se začali formovat v roce 1992, těsně poté, co Gruzie znovu získala svou suverenitu v důsledku rozpadu Sovětského svazu. Oboustranný vztah se pak dále prohluboval, protože v roce 2003 proběhla "růžová revoluci", která přivedla k moci novou gruzínskou vládu pod vedením Michaila Saakašviliho. Během období 2007-2010, Gruzie obdržela € 120mil. a zároveň finančně těží z regionálních a meziregionálních programů. EU rovněž poskytla € 6mil. na humanitární pomoc pro lidi postižené konfliktem Ruskem v Osetii v roce 2008. V říjnu 2013 byl v Gruzii zvolen Giorgi Margvelashvili , který nahradil Michaila Saakašviliho v úřadu prezidenta.

Celý článek a bližší informace zde

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.