Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. EU usiluje o přemístění šesti tisíc uprchlíků za měsíc

EU usiluje o přemístění šesti tisíc uprchlíků za měsíc

Publikováno: 14.3.2016 , Autor: Veronika Říhová

Komisař pro migraci říká, že cíl je uskutečnitelný i navzdory dosavadním pomalým výsledkům.

Evropská komise chce, aby byl urychlen pohyb žadatelů o azyl z Řecka a Itálie do jiných zemí EU. Cílem Komise je také přemístění 6000 uprchlíků měsíčně. Závazek komisaře pro migraci Dimitrise Avramopolouse přichází i přesto, že země EU pomalu plní předchozí sliby přijímat uprchlíky na základě systému kvót. „Není to jen o ctižádostivosti, je to náš cíl a my jsme dnes obdrželi velmi povzbudivé zpětné vazby,“ řekl Avramopoulos novinářům během setkání ministrů vnitra EU v Bruselu.

Evropské země se minulý rok v létě dohodly na plánu přemístit 160 000 uprchlíků po celé Evropě v průběhu příštích dvou let, výsledky však dosud nebyly moc pozitivní. Podle údajů Komise bylo doposud přemístěno pouze 885 uprchlíků.

„V případě, že přemisťování nefunguje, pak hrozí, že se celý systém zhroutí,“ řekl Avramopoulos. „Jsem ale více než optimistický, že tohoto cíle bude dosaženo.“

Úsilí EU o přemisťování čelí mnoha problémům. Některé evropské východní země jsou proti tomuto povinnému systému, ale byly přehlasovány Radou EU. Státy pomalu realizují své plány, uprchlíci odmítají přicházet do zemí, kde se jim nelíbí a členské státy se často dotazují na další bezpečnostní kontroly, což celý proces ještě více zpomaluje.

Minulý měsíc Komise členským státům napsala žádost o urychlení zavádění systémů přemisťování, které jsou právně závazné. Teoreticky by Komise mohla dokonce zahájit soudní řízení proti těmto neochotným zemím, ale preferuje dosažení cíle diplomatickou cestou.

Originální článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.