Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. EU se připravuje na náhradu zemědělcům postiženým sankcemi Ruska

EU se připravuje na náhradu zemědělcům postiženým sankcemi Ruska

Publikováno: 13.8.2014 , Autor: kancelář Brusel, Michal Bouška

Představitelé EU tento týden vypracují plán na odškodnění zemědělců, kteří jsou zasaženi ruským zákazem dovozu potravin.

Komisařka pro zemědělství Dacian Cioloş musela zkrátit svojí letní dovolenou a zřídit expertní posudek poukazující potenciální dopad na zákaz vývozu, před setkáním se zástupci vlád členských států EU.

„Zaměřujeme se nejen na zasažené produkty, ale také na potenciální dopad při pohledu na všechny produkty," řekl novinářům v pondělí mluvčí komise Roger Waite.

„Ve čtvrtek už budeme mít jasnější pohled na věc," dodal.

Moskva uložila celoroční zákaz dovozu z EU minulý týden, v zatím poslední bitvě sankcí o Ukrajinu.

Zákaz dovozu se vztahuje i na USA, Kanadu, Austrálii a Norsko. Do zákazu dále patřil i Island, který byl od zákazu nakonec osvobozen.

Nedávno EU uložila své nejtvrdší sankce na vládu Vladimira Putina, včetně omezení na dovoz potravin a finančních aktiv, protože Rusko nadále podporovalo ukrajinské povstalecké skupiny, které měly být zodpovědné za sestřelení malajsijského letu MH17.

Údaje ze statistického úřadu EU Eurostat ukazují, že tento krok bude stát Evropu více než 12 miliard €, což představuje asi 10 procent z celkového zemědělského exportu mimo EU.

Společná zemědělská politika bloku dává komisi finanční rezervu ve výši 420 milionů €, která by měla být použita na odškodnění zemědělců, ale úředníci odmítají tvrzení, že fond bude muset být využit.

„Stále máme pocit, že je trochu příliš brzy diskutovat o přesných částkách," řekl Waite a dodal, že „můžeme podpořit zemědělce, pokud se vyskytnou problémy, ale musíme zhodnotit, jaký dopad na ně má uvalený zákaz".

„Evropští vývozci ztratili jeden trh, ale nemůžeme říci, že nebudou schopni vyvážet na jiné trhy".

Komise také oznámila mimořádná opatření, aby podpořila pěstitele broskví a nektarinek v Evropě. Pěstitelé byli tvrdě zasaženi nepříznivými povětrnostními podmínkami a nyní budou čelit dalšímu tlaku ze zákazu dovozu.

Ministři z Polska, Bulharska a Finska již uvedli svůj záměr požádat exekutivu EU o náhradu pro své zemědělce.

Původní článek naleznete zde.

 

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.