Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. EU s Afrikou se těší dobrému partnerství

EU s Afrikou se těší dobrému partnerství

Publikováno: 13.5.2014 , Autor: kancelář Brusel, Michaela Svobodová

José Manuel Barroso říká, že čtvrtý Evropsko-africký summit přinesl nové a konkrétní dohody o řešení problémů, kterým čelí oba kontinenty.

„Na začátku dubna 2014 jsme v Bruselu hostili čtvrtý summit EU-Afrika. Byl to můj třetí summit jako předsedy Evropské komise a mohu říci, že to byl jeden z nejúspěšnějších summitů, kterých jsem měl možnost se zúčastnit. To ukazuje, jak je důležité prohlubovat vztahy mezi kontinenty. Přítomných více než 80 delegací projevilo vzájemnému partnerství svou podporu. Byl jsem mile překvapen pozitivní pracovní atmosférou, která panovala během celého summitu,“ řekl José Manuel Barroso.

Letošní summit EU-Afrika byl čtvrtým v pořadí po summitech v Káhiře v roce 2000, Lisabonu 2007 a Tripolisu 2010. Lisabonský summit přijal společnou strategii „JAES“ (Joint Africa EU Strategy - strategie mající za úkol dlouhodobě prohloubit vztahy mezi Evropou a Afrikou na základě sdílených vizí a společných zásad), podle níž se dodnes řídí formování partnerství těchto dvou kontinentů. V Bruselu jsme získali nový pohled na problémy, kterým oba kontinenty čelí, a dospěli jsme k dohodě o konkrétních postupech.

Hlavním mottem Bruselského summitu bylo „Investice občanům, prosperitě a míru/ do občanů, prosperity a míru“. Afrika je v současnosti jednou z oblastí s nejrychleji rostoucí ekonomikou, i přes to se stejně jako Evropa, potýká s problémem nedostatku pracovních míst pro mladé lidi. Zintenzivnění obchodu a investic v obou směrech je klíčem k dalšímu ekonomickému růstu.

Ačkoli je Afrika pro investory z celého světa stále atraktivnější, EU je hlavním partnerem v oblastech obchodu, investování, rozvoje i humanitární pomoci. Například v letech 2014-2020 je pro rozvoj afrických zemí vyčleněno 28 miliard EUR. Samozřejmě musíme být stále aktivnější při rozvíjení hospodářského partnerství ve prospěch obou kontinentů.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.