Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. EU představila novou strategii v oblasti letectví

EU představila novou strategii v oblasti letectví

Publikováno: 10.12.2015 , Autor: Aneta Holečková

Místopředseda Evropské komise pro Energetickou unii Maroš Šefčovič a komisařka pro dopravu Violeta Bulcová představili svou dlouho očekávanou strategii EU v oblasti letectví. Tyto návrhy mají zajistit náskok evropského leteckého sektoru.

Podle těchto dvou komisařů byla nová strategie navržena tak, aby stimulovala evropské hospodářství a posílila průmyslové sektory a aby z ní profitovaly podniky i spotřebitelé. Šefčovič považuje konkurenceschopné a efektivní letectví za klíčový faktor růstu v Evropě. Bulcová uvedla, že nové strategie by měly pomoci tomuto sektoru udržet si náskok. Strategie souvisí s 4 prioritami, zaměřuje se na rozvoj intenzivnějších vztahů s jinými regiony celého světa, zejména s regiony s rostoucími trhy, a vytváření příležitostí pro evropské podniky. Souvisí to se stávajícími dohodami EU se Severní Amerikou a Brazílií.

Komise má v úmyslu řešit zejména přesycení letecké dopravy, zvýšit efektivnost stávající infrastruktury a růst tohoto sektoru i širšího evropského hospodářství. Bez tohoto opatření by mohlo v důsledku kapacitních omezení na letištích EU do roku 2035 přijít o své pracovní místo až 818 000 zaměstnanců. Klíčovou součástí bude projekt jednotného evropského nebe.

Brusel také věří, že nové návrhy zohledňují jak environmentální otázky, tak práva cestujících, bezpečnost a zabezpečení. Evropská komise chce také využít pokroku v oblasti inovací, digitálních technologií a investic, s důrazem na maximalizaci potenciálu dronů. Z toho důvodu jsou představeny také konkrétní návrhy týkající se ochrany soukromí a údajů, které pomohou zajistit právní jistotu.

EU bude rovněž investovat 430 milionů eur každý rok do SESAR, technologické platformy projektu jednotného evropského nebe. To by mohlo vést k vytvoření asi 300 000 nových pracovních míst.

Letecký průmysl uvítal tuto novou iniciativu, Sylviane Lust, generální ředitelka IACA – Mezinárodního sdružení leteckých dopravců, pochválila Komisi za uznání skutečnosti, že letecká doprava bude hlavní hnací silou růstu a zaměstnanosti a že toto odvětví čelí mnohým výzvám. Nicméně uvedla, že podle ní návrhy nepředstavují žádná opatření, která by řešila některé současné významné výzvy evropského letectví. Například se jedná o integritu trhu, regulativní rámce, atd.

Dirk Polloczek, prezident Evropského sdružení technických letových posádek, uvedl, že tento návrh sice uznává strategickou hodnotu letectví v Evropě, ale sociální rozměr návrhu považuje za nedostatečný.

Simon McNamara, generální ředitel Evropského sdružení regionálních leteckých společností, řekl: "Jsme potěšeni, že strategie uznává, že letecká doprava je hnací silou hospodářského růstu, zaměstnanosti, obchodu a mobility a že je potřeba strategického přezkumu tohoto sektoru, aby bylo zajištěno, že evropské letectví zůstane konkurenceschopné a udrží si své vedoucí postavení na globálním trhu.“ Nicméně varoval, že mnoho akčních bodů této strategie postrádá podstatu a neřeší některé základní nedostatky tohoto průmyslu.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.