Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. EU požaduje jednotné ceny ruského plynu pro všechny její členy

EU požaduje jednotné ceny ruského plynu pro všechny její členy

Publikováno: 5.5.2014 , Autor: kancelář Brusel, Vasilina Krasičenko

Evropský komisař pro energii Günther Oettinger prohlásil, že Evropská unie požaduje pro všechny její členy jednotné ceny za ruský plyn, dodávaje, že evropská společná plynová infrastruktura by měla zahrnovat Ukrajinu, Gruzii a západní Balkán.

Ještě před rozhovory s Ruskem a Ukrajinou o zabezpečení dodávek ruského plynu do Evropy se Oettinger na tiskové konferenci setkal s polským premiérem Tuskem, který podporuje myšlenku vytvoření energetické unie EU a společného nákupu ruského plynu. Tusk také apeloval na vytvoření energetické unie z důvodu zabezpečení dodávek plynu do EU.

V současné době členské státy EU nakupují ruský plyn na základě bilaterálních smluv s Moskvou, kdy jednotlivé členské státy platí různé ceny. V případě, že by členské státy nekupovaly plyn jednotlivě, ale jako jeden celek skrze EU, zvýšila by se vyjednávací schopnost Unie a ceny plynu by tak mohly klesnout.

Již od doby, kdy  v Evropě nastaly plynové krize kvůli nezaplaceným účtům mezi Moskvou a Kyjevem (v roce 2006 a 2009), dosáhla EU určitého pokroku v energetické bezpečnosti. Nicméně závislost EU na dovezeném plynu a ropě spíše stoupá, než klesá.

Oettinger zdůraznil potřebu rozvětvení evropských sítí pro zemní plyn a elektřinu a také vyzdvihl nutnost diverzifikace dovozu energie. Toto rozvětvení by mělo zahrnovat kromě Gruzie a západního Balkánu také Ukrajinu, čímž by se podtrhla solidarita EU s touto zemí.

Podle slov ukrajinského ministra energetiky Jurije Prodana Ukrajina myšlenku zavedení jednotné ceny zemního plynu v Evropské unii plně podporuje.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.