Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. EU potřebuje jasnou odpověď na problematiku obchodu s lidmi

EU potřebuje jasnou odpověď na problematiku obchodu s lidmi

Publikováno: 6.5.2015 , Autor: Radek Gábler, kancelář Brusel

„Téměř 1,2 milionu dětí je v současnosti obětí obchodu s lidmi a Evropa musí dělat více pro jejich ochranu“, uvádí europoslankyně Mary Honeyball (S&D, UK).

Obchod s lidmi je v současnosti jedním z nelukrativnějších a nejrychleji se vyvíjejících odvětví na světě. Téměř 80 % těchto případů v EU tvoří ženy a dívky. Světová organizace práce uvádí, že 1,2 milionu dětí je v současnosti oběťmi obchodu s lidmi.

I přesto, že současným statistikám v EU dominuje obchod s lidmi mezi členskými státy, je nutno zmínit i tisíce obětí obchodu s lidmi pocházejících ze zemí mimo EU. V minulém týdnu jsme byli svědky tragických úmrtí v oblasti Středozemního moře. Je třeba ale podotknout, že pokud by tito lidé cestu zvládli, byli by v dalším ohrožení ze strany obchodníků s lidmi, obzvláště pak děti.

BBC ve své reportáži z 11. března odhalila stoupající obchod s dětmi v Číně, kde jsou děti prodávány online přes internet. Až 400 dětí týdně je uneseno v Číně, uvádí Ministerstvo zahraničí Spojených států amerických. Tyto děti jsou většinou prodány nebo nuceny pracovat pro zločinecké skupiny. Chlapci jsou zde prodáváni za částky od 15 000 €. Dívky většinou stojí méně, což je důsledek dlouhotrvající kulturní preference synů. Dívky a ženy jsou tak zde, podobně jako v mnoha společnostech, více zranitelné a častěji se tak stávají snadnými cíly pro obchodníky s lidmi. Dětské domovy fungují v Číně jako ústředí nelegální adopce, kdy někteří ze zaměstnanců těchto institucí inkasují tisíce eur na poplatcích. Klíčovou roli zde často hraje korupce. Obchodníci s lidmi podplatí místní bezpečnostní složky a politické orgány, čímž si zajistí relativní beztrestnost a klid na práci. V tomto prostředí je potom složitě vymahatelné právo, což se ještě zvyšuje s obchodováním na internetu. Podobně jako u nelegálních adopcí, končí oběti obchodníků s lidmi často v podmínkách pracovního a sexuálního vykořisťování, což zahrnuje prostituci, nucené manželství, pornografii, domácí práce, zemědělské a tovární práce. Pro obchodníky s lidmi je tak snadnější využívat děti, protože často neumějí vyhodnotit rizika a vzepřít se tomuto obchodu.

„V Evropě a i ve zbytku světa je s dětmi obchodováno v čím dál složitějších a vzájemně propojených zločineckých sítích, ve kterých se překupníci pružně přizpůsobují měnícím se podmínkám. Naše odpověď proto musí být dynamická a neustále se vyvíjející. Je nutno vzít v úvahu specifické evropské podmínky. Například, že nucené práce obchodovaných dětí jsou zde integrovány do mezinárodních dodavatelských řetězců, které jsou maskovány za evropské podniky. Protože neexistuje pouze jediný problém, který je příčinou obchodu s lidmi, je důležité bojovat se všemi příčinami jako je chudoba, nestabilita a nerovné vztahy mezi pohlavími. Vedle strategií prevence v zemích původu je nutné zaměřit náš zájem na každé jednotlivé dítě. Je složité pochopit jejich útrapy, které prožily během života plného útlaku ze strany obchodníků s lidmi. Duševní a fyzické zážitky jim mohou přinášet celoživotní traumata a vést k další chudobě a sociálnímu vyloučení. Proto je nutné věnovat prostředky na jejich včasné vyhledání a efektivní identifikaci“, uvadí Honeyball.

V současnosti již existuje řada evropských i mezinárodních právních nástrojů, jako směrnice EU o obchodu s lidmi z roku 2011. Tato směrnice vyžaduje od členských států přijetí hlediska rovnosti pohlaví a dodržování práv dětí. Klade důraz na ochranu obětí, stíhání obchodníků s lidmi a v první řadě také na prevenci.

Napříč Evropou spolupracují bezpečnostní složky, které mají za úkol eliminovat tuto kriminalitu a poskytovat ochranu a pomoc jejím obětem. Jsou nutné dlouhodobé a komplexní plány pro začlenění obětí zpět do společnosti. Nedávný průzkum Eurobarometru zjistil, že v několika členských státech EU je boj proti obchodu s lidmi považován za prioritu. Evropští občané chápou důležitost tohoto boje a žádají ještě silnější zásah.

„V podobě směrnice máme komplexní a jasný rámec pro boj proti obchodování s lidmi a nyní je čas zhodnotit proveditelnost této směrnice a zejména ochranu dětí. Děti na celém světě mají právo na ochranu před obchodem s lidmi a je na nás abychom se více snažili jim toto právo zaručit,“ končí svůj příspěvek Honeyball.

Originál článku dostupný zde

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.