Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. EU očekává izraelský pozemní útok na Gazu

EU očekává izraelský pozemní útok na Gazu

Publikováno: 18.7.2014 , Autor: kancelář Brusel, Ondřej Kohout

Diplomaté EU věří, že Izrael zahájí pozemní invazi Gazy, pokud rakety hnutí islámského odporu způsobí vážné izraelské ztráty.

Obavy přicházejí uprostřed rychlého stupňování boje za poslední čtyři dny.

Hnutí islámského odporu, palestinská skupina, která vládne Gaze, říká, že izraelské útoky připravily o život více než 100 lidí, mezi nimiž bylo nejméně 35 dětí.

Izrael naopak říká, že hnutí islámského odporu (Hamás) je zodpovědné za 490 raketových útoků. Žádný z nich nezpůsobil Izraeli velké množství obětí, a to díky izraelskému protiraketovému systému.

Izrael učinil přípravy pro pozemní útok a určil si tři cíle: zničit Hamásu některé zásoby z 12 000 raket, zničit jejich důlní tunely do Izraele a vynutit podmínky příměří, které zabrání dalším útokům.

Diplomatický zdroj EU řekl: „Pokud by Hamás zasáhl školku nebo školu a byly by zde izraelské oběti, pak to vyvolá nejrůznější důsledky, zahrnující i pozemní útok.“

Dodal: „My jsme samozřejmě proti pozemní invazi, protože to povede k větší destrukci a bude více ztrát na životech. Ale tento masivní příval raketových útoků z Gazy musí skončit. Nemůžeme mít celou zemi pod raketovými útoky každý den.“

Izraelský velvyslanec při EU, David Waizer, ve stejný den řekl tisku v Bruselu, že vlády členských států EU doposud sympatizují s izraelskými akcemi.

„Prozatím EU a mnoho dalších členských států, vyjádřily porozumění nutnosti ukončení raketových paleb hnutí Hamás. Také se přiklání k tomu, že Hamás je zodpovědný za to, co jsme viděli a že se má Izrael právo bránit. Ale všichni mají strach z možného vyostřování bojů.“

Ještě dodal, že izraelské síly dělají vše pro minimalizaci civilních obětí.

Obě bojující strany mají diametrálně odlišné příběhy o konfliktu.

Izrael říká, že Hamás začal 12. června rostoucí raketovou palbou, protože se potýká s krizí populární podpory v Gaze.

Hamás naopak podotýká, že Izrael na konci června začal zadržovat stovky jejich členů při svém pátrání po třech unesených a později nalezených zavražděných mladistvých.

„Hamás věří, že je ten správný čas pro mobilizaci armády proti Izraeli," řekl Walzer.

„Izrael začal být agresivní, situace byla klidná, ale pak se začal zaměřovat na naše lidi," uvedl Hamás.

Diplomatický zdroj EU řekl, že ověřit správnost tvrzení proti tvrzení je velmi obtížné.

K tomu dodal: „Depresivní je fakt, že na situaci od roku 2009 se vůbec nic nezměnilo.“

Před pěti lety izraelský útok na Gazu připravil o život okolo 1500 Palestinců, zemřelo při něm 13 izraelských vojáků. Státy Evropské unie jako reakci v této době zmrazily plány na zlepšení izraelských diplomatických vztahů.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.