Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. EU musí držet "krok s pokrokem" ve vzdělání

EU musí držet "krok s pokrokem" ve vzdělání

Publikováno: 18.4.2014 , Autor: kancelář Brusel, Pavla Nejedlá

Je zásadní, aby bylo pokroku v digitálních technologiích plně využíváno pro vzdělání v členských státech EU.

Jsme svědky doby, ve které se vzdělávání mění. Oblast vzdělávání zažívá markantní posun a EU musí být součástí této změny. Otevřené vzdělávací zdroje (Open educational resources, OER) – zdokonalené informačními a komunikačními technologiemi – jsou ve školách a na univerzitách čím dál více využívány. Digitální technologie jsou ve vzdělávacím systému EU sice využívány, avšak nenaplňují jejich celkového potenciálu. Potenciál v OER je skvělý, ale stále existují překážky, které je třeba překonat, k čemuž může Evropská komise dopomoci.

Ve světle současné ekonomické krize je pro EU stále důležitější poskytovat mladým lidem kvalitní vzdělání, které je přizpůsobí pro rychle se měnící pracovní trh. Je zde vysoký stupeň nezaměstnanosti, ale zároveň existuje veliký počet volných pracovních míst, která nemohou být obsazena kvůli tzv. skills gaps (tedy mezerám ve vzdělávání). Pravidelně získávané znalosti a dovednosti (zejména digitální) jsou zásadním předpokladem pro úspěšnou integraci na trhu práce, a OER v tomto směru může pomoci.

Evropským záměrem je užívat výhod jednotného pracovního trhu, ovšem v tomto momentě se jedná pouze o teorii. Jakýkoliv univerzitní absolvent by měl mít možnost se virtuálně začlenit do pracovního trhu kdekoliv v Evropě; neměly by zde být žádné bariéry, avšak v praxi jsou rozdíly ohromné. Vědomosti, které student ve škole nabývá, se mohou lišit ve všech 28 členských státech, dokonce v rámci EU nacházíme rozdíly ve vzdělání mezi západem, východem, severem a jihem.

Řešení tohoto problému musí být začleněno ve strukturách EU a spočívat v její podpoře (program Erasmus + již financuje takové strategie), a ve spolupráci se členskými státy a regiony.

Je důležité neustále zdokonalovat již existující metody ve vzdělání a zároveň podporovat metody inovativní, abychom přispěli k dosažení cílů Evropské strategie 2020 a vytvořili z celoživotního vzdělání realitu.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.