Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. EU musí doplnit mezery v zákonech týkajících se plavidel, která operují mimo evropské vody

EU musí doplnit mezery v zákonech týkajících se plavidel, která operují mimo evropské vody

Publikováno: 16.11.2015 , Autor: Aneta Holečková

„Poslanci Evropského parlamentu musí doplnit mezeru v pravidle EU související s transparentností, odpovědností a udržitelností vnějšího rybolovu,“ argumentuje Lasse Gustavsson. Za předpokladu, že vlastníte obchod v EU, můžete svou aktivitu provazovat v zemích třetího světa a využívat zároveň jejich přírodní zdroje, protože EU vyjednala a zaplatila za práva využívání surovin z peněz daňových poplatníků Evropské unie, až do výše 180 milionů eur ročně.

Pokud Evropská unie vyjednala úmluvy, které nevyhovují vašim představám, pak máte vždy možnost dohodnout vlastní nastavení dohody. Tím způsobem je možné obejít základní pracovní a environmentální právo Evropské unie a případně získat tolik přírodních zdrojů, kolik je vám povoleno daným státem nebo jeho úředníky. Nebo můžete své podnikání přemístit od země, která nedodržuje mezinárodní dohody nebo postrádá řádnou správu přírodních zdrojů. Jakmile bude vaše podnikání vyhovovat Evropské unii, budete moci vaše podnikání přemístit zpět. Navíc žádné informace o vašem předchozím podnikání nejsou zveřejněny.

Tato situace se v současné době týká rybářských plavidel Evropské unie působících mimo vody EU. Činnosti těchto flotil, stejně jako těch neevropských plavidel, které loví ve vodách EU, se mají řídit tzv. FAR, Regulací oprávnění k rybolovu. Ale bohužel existuje v daném nařízení mnoho mezer, které umožňují snadné obcházení práva Evropské unie.

Na konferenci „Náš oceán“ v Chile na začátku října Karmenu Vella, komisař pro evropské životní prostředí, námořní záležitosti a rybolov, oznámil, že Komise předělá FAR do konce tohoto roku. Evropský parlament navíc může využít této příležitosti k řešení dalších nedostatků.

Za prvé, v mnoha případech je podle Gustavssona FAR v rozporu se Společnou rybářskou politikou EU, která je podporována Evropským parlamentem a která vyžaduje přísné standardy pro rybolov mimo EU. Podle společné rybářské politiky musí být dohody o přístupu zemí EU do třetích zemí oboustranně výhodné, dodržovat pracovní právo, zákony o životním prostředí a lovit pouze rybí populace s nadbytkem jedinců. Nicméně aktuální FAR povoluje plavidlům EU lovit ryby v rámci tzv. soukromých nebo pronajatých vod na základě dohod s třetími zeměmi. Podle těchto pravidel, jsou tato plavidla od výše uvedených norem osvobozena. Navíc nejsou informace o sjednaných dohodách veřejně dostupné.

Za druhé, občané EU nemají žádné informace o tom, kdo profituje z těchto dohod o rybolovu, které jsou financovány z daní občanů. Transparentnost je zásadní pro ukončení nezákonného rybolovu. Před zavedením databáze EU v červenci loňského roku neexistovaly žádné veřejné informace o obdržených povoleních k rybolovu. Od zveřejnění těchto údajů (získaných prostřednictvím žádosti o přístup k informacím) je známo, že téměř 16 000 plavidel dostalo povolení FAR v letech mezi 2010 až 2014. Tyto informace by měly být k dispozici veřejnosti v rámci budoucího FAR skrze oficiální veřejnou databázi, které zahrnuje dohody o rybolovu jak v soukromých, tak pronajatých vodách.

Za třetí, plavidla EU v současné době mohou volně měnit pod vlajkou jakékoli země, které v některých případech přehlížejí zákony nebo nařízení mezinárodního rybolovu. Plavidlům nemůže být dále umožněno snadno získat povolení plout pod vlajkou státu EU nebo povolení FAR, pokud předtím provozovala svou činnost v zemích, jejichž zákony nejsou v souladu s právními předpisy EU v oblasti rybolovu.

Gustavsson uvádí, že je nutné prosazovat větší transparentnost, zvýšenou odpovědnost za soukromé dohody a udržitelnost v oblasti rybolovu, v neposlední řadě zastavit zneužívání možnosti plavidel plout pod vlajkami různých států.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.