Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. EU hrozí ruským oligarchům, USA zasahuje banky a ropné společnosti

EU hrozí ruským oligarchům, USA zasahuje banky a ropné společnosti

Publikováno: 22.7.2014 , Autor: kancelář Brusel, Michal Bouška

Vedoucí představitelé EU pohrozili stíháním ruských společností a oligarchů, kteří pomáhali Kremlu vést tajnou válku proti Ukrajině.

V Bruselu na summitu se ve středu (dne 16. července) shodli na černé listině subjektů, včetně některých z Ruské federace, které materiálně nebo finančně podporují vojenskou kampaň.

Vyzvali k tvorbě „prvního seznamu" subjektů, který má být připraven do konce července.

Jejich společným návrhem je, že se bude „zvažovat možnost zaměření na jednotlivce, kteří aktivně poskytují materiální nebo finanční podporu“ pro nejvyšší představitele Kremlu zapojených do akce.

Diplomat EU zpravodajskému portálu EUobserver řekl: „Tento tah znamená, že v budoucnu můžeme začít s vyznačováním ruských oligarchů.“

V dohodě EU také zní, že dvě mezinárodní banky - EIB a EBRD - budou blokovat nové projekty v Rusku.

Evropská komise také pozastaví drtivou většinu grantů a půjček Rusku, plánovaných od roku 2014 do roku 2020. Jedná se o přibližně 450 milionů eur.

Tento krok je skok vpřed od předchozích opatření, která určila asi 70 jedinců, přímo se podílející na akcích na Ukrajině.

Rozhodnutí přišlo po ostrých slovech od britských, litevských, německých a švédských lídrů směřovaných proti Rusku, které odmítlo přijmout opatření k uklidnění situace na Ukrajině.

Toto rozhodnutí také přišlo v okamžiku poté, co USA oznámilo svá nová opatření.

Americké ministerstvo financí ve středu odepřelo některým nejlepším ruským energetickým společnostem a bankám přístup na finanční americký trh.

Seznam zahrnuje: největší ruskou ropnou společnost Rosnefť, druhou největší plynárenskou společnost Novatek, dále Gazprombank, která je finančním křídlem největší plynárenské společnosti Gazprom a také VEB, banku, která financovala zimní olympijský hry v Soči.

V obchodní činnosti se zbraněmi je ruský trh americkým společnostem znepřístupněn, a to především spolupráce se společnostmi Bazalt, Kret, Sovezdie, Mashinostroyenia, Almaz-Antey, KBP, UVZ (největší světový výrobce bojových tanků) a výrobcem ikonických zbraní Kalashnikov Concern.

USA rovněž zmrazila aktiva čtyř jednotlivců, včetně horního asistenta Kremlu, Igora Shchegoleva a šéfa zpravodajců Sergeje Beseda, který by měl být v srdci ruských operací na Ukrajině.

Americké ministerstvo financí poznamenalo, že firmy byly odříznuty od amerického finančního systému a ekonomiky Spojených států.

Americký vůdce Barack Obama řekl tisku ve Washingtonu: „Ruské vedení znova uvidí, že jeho akce na Ukrajině budou mít za následek slábnoucí ekonomiku a rostoucí diplomatickou izolaci.“

Ruský náměstek ministra zahraničí Sergej Ryabkov ignoroval nové opatření EU.

Podle agentury Interfax, řekl: „Krok USA je šokující a naprosto nepřijatelný" a dodal, že Kreml si klade za cíl, aby se na „akutně bolestivé" protiopatření našla rychlá reakce.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.