Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. EU chce rozvíjet vzdělávací programy v Latinské Americe

EU chce rozvíjet vzdělávací programy v Latinské Americe

Publikováno: 13.2.2014 , Autor: kancelář Brusel, Barbora Handlířová

Evropská unie oznámila plány na rozvoj programu Erasmus v Latinské Americe. Dá tak příležitost tisícům studentů vysokých škol vycestovat a poznat novou zemi až na dobu tří let.

Od letošního roku Evropská unie poskytne 25 000 grantů na dva roky, 15 000 grantů na tři roky a tisíce dalších krátkodobých stipendií pro studenty a pracovníky vysokých škol. Ti budou moci vycestovat do jakékoliv země.

Program Erasmus začal fungovat roku 1987 jako výměnný pobyt pro studenty v rámci Evropské unie. Od té doby tento program překročil hranice Evropy a v loňském roce EU odsouhlasila navýšení rozpočtu na 14,7 miliardy € pro nový projekt Erasmus +, který navazuje na programy jako Erasmus a bude fungovat v období 2014-2020.

Latinská Amerika musela odstranit poslední nedostatky ve výměnných pobytech. Z Jižní Ameriky se do Evropy dostalo přes 8 000 studentů a pracovníků VŠ. Tato rozšíření znamená pro obyvatele tohoto kontinentu možnost ucházet se o jeden z více než 40 000 grantů a stipendií, které budou každoročně dostupné.

„Erasmus + je důkazem evropského závazku k posílení spolupráce mezi EU a Latinskou Amerikou v oblasti školství a vzdělávání,“ uvedla Androulla Vassiliou, eurokomisařka pro vzdělání, kulturu, mnohojazyčnost a mládež. Vassiliou dodala, že „stejně tak jako udělování individuálních grantů studentům z Jižní Ameriky, budeme se snažit zlepšit spolupráci mezi univerzitami na obou stranách Atlantiku.“

Vassiliou oficiálně oznámí plány EU na kongresu v Havaně, který se koná od 10.-14. února.

Od vzniku programu Erasmus vycestovalo za hranice své země již více než 3 miliony mladých Evropanů. To dělá tento program jedním z nejúspěšnějších projektů v rámci integrace a výměnných pobytů.

Původní článek naleznete zde.

Fotogalerie

Dokumenty ke stažení

JPG Erasmus + 1MB
Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.