Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. EU a Izrael podepisují asociační dohodu Horizont 2020

EU a Izrael podepisují asociační dohodu Horizont 2020

Publikováno: 9.6.2014 , Autor: kancelář Brusel, Vasilina Krasičenko

Předseda Evropské Komise José Manuel Barroso a izraleský premiér Benjamin Netanyahu dne 8.6.2014 podepsali dohodu o přidružení Izraele k Horizontu 2020, novému programu EU v oblasti výzkumu a inovací.

Horizon 2020 přináší obrovskou příležitost k posílení již tradiční aktivní spolupráce mezi izraelskými a evropskými výzkumníky a inovátory. Podle podmínek dohody bude mít Izrael stejný přístup k programům, jako jiní členové EU nebo ostatní přidružené země. Na oplátku bude Izrael finančně přispívat do rozpočtu Horizontu 2020.

Prezident Barroso pronesl: „Na poli výzkumu a inovací je Izrael silným hráčem a z tohoto důvodu je důležitým partnerem pro Evropskou unii k řešení společných zájmů sociálního charakteru, jako je stárnutí, bezpečnost potravin, ochrana životního prostředí nebo čistší energie a k posílení konkurenceschopnosti našeho průmyslu. Těší mě, že tuto dohodu podepisujeme, protože to ukazuje na důležitost, kterou společně přikládáme spolupráci a partnerství v oblasti výzkumu a inovací.“

Izrael má světově nejvyšší podíl výzkumníků pracujících v podnikatelském sektoru a jedny z nejvyšších investic do civilního výzkumu a vývoje – více než 4 % HDP. To z něj dělá silného partnera pro EU, který do programu Horizont 2020 zaměřeného na inovace, přinese velkou přidanou hodnotu.

Dohoda byla podepsána vedoucím delegace EU v Izraeli, velvyslancem Larsem Faaborg-Andersenem a ministrem pro vědu, technologii a vesmír Yaakovem Perryem. Jakmile bude dohoda ratifikována Izraelem, umožní způsobilým izraleským výzkumným pracovníkům a inovátorům se již od začátku aktivně účastnit nových programů s evropskými a mezinárodními partnery.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.