Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Občanství EU v roce 2020 – Jaká je role regionů a měst?

Občanství EU v roce 2020 – Jaká je role regionů a měst?

Občanství EU v roce 2020 – Jaká je role regionů a měst?

Publikováno: 26.5.2014 , Autor: kancelář Brusel, Pavla Nejedlá

Esej Michaely Linhartové v publikaci EU citizenship in 2020:

Regiony a města hrají zásadní roli v každém státě. Jedná se o jednotky, které vytvářejí celý stát, společenství. Díky regionům a městům lidé pociťují sounáležitost a tento pocit sounáležitosti je velice důležitý pro vytváření identity. Nemyslím si, že jsme pouze součástí jednoho státu, nýbrž že také patříme do společenství – do našeho regionu, do našeho města.

Každý člověk si vyhrazuje určitý prostor své identity pro stát, pro svou rodnou zemi. Nicméně, tento prostor není příliš velký. Je to dokonce velmi maličký prostor. Pro zvětšení tohoto prostoru, aby se národní identita stala silnější, je třeba zvýšit hrdost k zemi, ze které pocházíme. V době, kdy pocit národní nespokojenosti stále vzrůstá a důvěra ve stát naopak klesá, prostor, který by měl být vyhrazen státu, se v našem vnímání identity zmenšuje. V důsledku toho se cítíme blíže naší bezprostřední regionální a místní identitě.

Nastává však příležitost pro vytvoření nové identity EU, občanství EU. Jestliže chceme propagovat občanství EU, potřebujeme mít skutečné evropské občany. A regiony jsou tím místem pro jejich utváření. Musí se začít v regionech. Lidé nemohou být nuceni být občany EU, musí se jimi opravdu cítit. Aby bylo možné dosáhnout tohoto cíle, musíme být hrdi na to, že jsme Evropany. To je naprosto zásadní.

V České republice mnoho lidí vnímá Evropskou unii jako nějaký elitářský klub, který pouze zakazuje mnoho věcí, jako oblíbené pomazánkové máslo. A to je důvod, proč lidé Evropskou unii nemají příliš v lásce. Aby se povedlo tyto evropské mýty překonat, musí být EU viděna jako organizace s obrozenými záměry. V době vzniku EU bylo jejím hlavním cílem znovusjednocení Evropy po 2. světové válce a občané se s tímto cílem ztotožňovali. V dnešní době, po padesáti letech, by měla Evropská unie vytvořit nějaký vlastní velký projekt, něco inovativního, co by každému občanu poskytlo pocit sounáležitosti. A toto je ten první krok pro dosáhnutí skutečného občanství EU.

Následný krok musí být proveden na úrovni regionů. Evropská unie by měla přijít s projekty, které by směřovaly do regionů, na které by však bylo dohlíženo přímo z EU. V takovém případě budou lidé moci věřit, že Evropská unie opravdu může a chce pomoci tam, kde to je potřeba a tato víra jim vštípí pocit hrdosti a evropské sounáležitosti.

Původní článek, stejně tak jako eseje dalších evropských studentů na stejné téma naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.