Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Erdogan se stane tureckým prezidentem

Erdogan se stane tureckým prezidentem

Publikováno: 11.8.2014 , Autor: kancelář Brusel, Michal Bouška

Odchozí turecký premiér Recep Tayyip Erdogan, se stane v zemi prvním přímo zvoleným prezidentem, po rozhodujícím vítězství v nedělním hlasování.

Přesto, že je nejdéle sloužící vůdce země, je Erdogan S 99 % spočítaných hlasovacích uren uvedla tisková agentura Anadolu, že Erdogan dostal 52 % hlasů. Hlavní konkurenti Ekmeleddin Ihsanoglu, bývalý diplomat, a kurdský politik Selahattin Demirtas, dostali pouze 38 % a 10 % hlasů.

Díky absolutní většině, se Erdogan vyhnul druhým volbám proti Ihsanoglu.

Výsledky budou oficiálně potvrzeny v pondělí.

Odchozí turecký premiér Recep Tayyip Erdogan, se stane v zemi prvním přímo zvoleným prezidentem, po rozhodujícím vítězství v nedělním hlasování.

Přesto, že je nejdéle sloužící vůdce země, je Erdogan s 99 % spočítaných hlasovacích uren uvedla tisková agentura Anadolu, že Erdogan dostal 52 % hlasů. Hlavní konkurenti Ekmeleddin Ihsanoglu, bývalý diplomat, a kurdský politik Selahattin Demirtas, dostali pouze 38 % a 10 % hlasů.

Díky absolutní většině, se Erdogan vyhnul druhému volebnímu kolu proti Ihsanoglu.

Výsledky budou oficiálně potvrzeny v pondělí.

Ve vítězném projevu k tisícům příznivců (AKP) v ústředí jeho Strany spravedlnosti a rozvoje, řekl Erdogan v neděli večer: „Nebudu prezidentem jen pro ty, kteří pro mě hlasovali, ale budu prezidentem pro 77 miliónů občanů."

Slíbil také „budování nové budoucnosti, s pochopením společenského usmíření".

Viděn u mnohých jako postava, jehož vláda nezanechá Turecko stále izolovanější a navrátí zpět jeho naděje na pokrok v jednání o členství v EU.

Jeho kritici tvrdí, že jeho vláda a styl vedení jsou stále autoritativní, jako důkaz označují zásahy proti tisku a justiční svobodě, dále zákaz používání sociálních sítí Twitter a YouTube.

Začátkem tohoto roku, americký Freedom House snížil tureckému tisku stav z „částečně svobodného" na „nesvobodný". Tato změna zavedla Turecko do stejné skupiny, kde je například Zimbabwe, nebo Somálsko.

Mezitím, bylo odsouzeno nové internetové právo úředníky EU, protože AKP má právo mazat online obsahy, blokovat jednotlivé uživatele a sledovat e-maily lidí.

Erdogan také čelí mezinárodní kritice po použití policejního násilí, pro rozehnání prodemokratických protestů v Istanbulu v loňském roce.

Nicméně, i přes to, že jeho popularita mezi miliony Turků není příliš velká, tak s AKP lehce vyhrál v březnu místní volby, jen několik měsíců poté, co byl odhalen korupční skandál ve vládě.

Turecký prezident byl volen parlamentem, ale referendum v roce 2010 zavedlo přímé volby pro hlavu státu, který byl až do teď převážně slavnostní post.

Erdogan slíbil, že bude „aktivní prezident", a že bude využívat „plný rozsah svých ústavních pravomocí v procesech“. Začínají se objevovat podezření, že bude usilovat o posílení svých sil, po nastoupení na úřad v srpnu.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.