Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. ERASMUS+ posílí aspirace EU

ERASMUS+ posílí aspirace EU

Publikováno: 4.7.2014 , Autor: kancelář Brusel, Pavla Nejedlá

Androulla Vassiliou, komisařka pro vzdělání, kulturu, mnohojazyčnost a mládež očekává, že nový program Erasmus+ podtrhne jednotu Evropské unie, zatímco bude také nadále posilovat evropské demokratické hodnoty.

Erasmus+, nový program Evropské unie pro vzdělávání, odbornou přípravu, mládež a sport, je skvělou zprávou pro miliony lidí. Program je zaměřený na posílení dovedností, zaměstnatelnosti, podporu modernizace vzdělávání a odborné přípravy. Jeho rozpočet v průběhu příštích 7 let činí téměř 15 miliard eur, tj. o 40 procent více než v předcházejících obdobích. Více než čtyřem milionům lidí z celé Evropy se dostane finanční podpory pro studium, odbornou přípravu, pracovní mobilitu či dobrovolnickou činnost v zahraničí – v nové kultuře, v novém jazyce, s novými přáteli.

Granty programu Erasmus+ budou nabídnuty 2 milionům vysokoškolských studentům, 650 000 studentům odborných vysokých škol a učňů, 800 000 učitelům, lektorům, trenérům, pedagogickým pracovníkům a pracovníkům s mládeží, stejně jako více než milionu dalším mladým lidem, kteří jsou dobrovolníky v zahraničí nebo se účastní mobility mládeže. Erasmus+ staví na úspěchu Erasmus studentského výměnného programu a obdobných iniciativ mobility v EU. Přínosy získané touto možností studovat či se odborně vzdělávat v zahraničí jsou všeobecně známé. Zkušenost získaná díky programu Erasmus umožňuje mladým lidem rozvinout schopnosti, které jim budou přínosné po celý zbytek života. Program pomáhá ke zlepšení jejich jazykových znalostí, přizpůsobivosti, sebevědomí a zaměstnatelnosti. Díky programu se naučí soběstačnosti a spolupráce s lidmi z jiných kultur.

Erasmus+ má tři hlavní zaměření: za prvé, kolem 65 procent rozpočtu jde na vzdělávací příležitosti v zahraničí pro jednotlivce; za druhé, program podporuje partnerství mezi vzdělávacími institucemi, mládežnickými organizacemi, podniky, místními a regionálními orgány a nevládními organizacemi; a v neposlední řade, podporuje reformy k modernizaci vzdělávání a odborné přípravy a k propagaci inovací, podnikání a zaměstnatelnosti. Je potřeba otevřít systém vzdělávání novým technologiím, Erasmus+ bude proto podporovat osvětu v užívání ICT (informační a komunikační technologie) mezi studenty a učiteli. Dále program pomůže modernizovat systém odborného vzdělávání. Univerzity nespolupracují dostatečně úzce s firmami a Erasmus+ vytvoří nové aliance, které pomohou vyplnit mezeru mezi vzděláním a praxí.

Erasmus+ není pouze o nabízení finanční podpory studentům a učňům. Tím že poskytuje více finančních prostředků na evropskou dobrovolnickou službu a na mezinárodní mobilitu mládeže, prosazuje program aktivní občanství a účast mladých lidí na demokratickém životě. Evropa nyní čelí ohromným ekonomickým a sociálním výzvám. Erasmus+ se snaží o sblížení Evropanů a stále reprezentuje demokratické hodnoty a některé z hlavních aspirací EU, což je velmi důležité zejména v současné době, kdy se některé části Unie obrací do sebe a čím dál častěji se setkáváme se xenofobními postoji.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.