Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Erasmus +

Erasmus +

Publikováno: 16.12.2013 , Autor: Barbora Handlířová

Konference konaná dne 13. prosince 2013, se zabývala tématem nového programu Erasmus +. Tento projekt EU navazuje na současné projekty, jako např. Erasmus, Erasmus Mundus, Leonardo… a slučuje je všechny do jednoho komplexního programu. Erasmus + začíná platit od ledna 2014 a potrvá až do roku 2020.

Cílem Erasmus + je zajistit zlepšení školství a školských systémů v zemích, kde není tato úroveň dostačující. Univerzity si budou navzájem předávat cenné zkušenosti v různých odvětvích. Mimo jiné, Evropská Komise počítá s rozvojem technického zázemí univerzit a vědeckého výzkumu.

Vanessa Debiais-Sainton, ředitelka Erasmus týmu, vysvětlila, jak bude celý projekt Erasmus + fungovat. V horizontu 2020 bude mít 40% lidí ve věku od 30 do 34 let, vysokoškolský titul a toto číslo se bude nadále zvětšovat. Program Erasmus + získá na rozdíl od minulých projektů o 40% větší finanční rozpočet a to 14, 7 miliard €.

Tento projekt počítá s faktem, že přibližně 20% studentů z celé Evropské Unie vyjede na studijní nebo pracovní pobyt v zahraničí. Studentské mobility mají dvě formy, pracovní a studijní. Pracovní stáž, neboli Trainee programme, může trvat od 2 do 12 měsíců a studijní pobyt 3 až 12 měsíců. Tyto dvě varianty je možné také zkombinovat a student může pracovat a zároveň v zahraničí studovat.

Změny nastávají ve financování stipendií. Výše stipendia pro studenty záleží na zařazení rodné země do některé ze tří skupin podle cenových standardů. Česká republika se nachází v „medium“ skupině, to znamená, že pokud do České republiky přijede student z jiné země, bude mu přiděleno stipendium výše „medium“, které se pohybuje v rozmezí od 200 do 400 €. Pokud ovšem český student pojede do země ze „skupiny 1“, mezi nimiž můžeme jmenovat např. Spojené Království Velké Británie a Severního Irska, Švédsko, Holandsko nebo Švýcarsko, bude mu přiděleno stipendium „medium“ a k němu min. 50€. V případě, že by student jel do země ze „skupiny 3“, jako například do Portugalska, Slovenska nebo Slovinka, dostane „medium“ stipendium, ze kterého mu bude odečteno min. 50€.

Školští pracovníci mohou získat grant, který závisí na vzdálenosti místa, kde pracují a místa, kde budou přednášet. Výjezdy zaměstnanců nejen vysokých škol, ale jakýchkoliv školských institucí, je podmíněno odpracováním minimálně 8 hodin během jejich zahraniční cesty. Délka zahraničního výjezdu může být od 2 dnů až po 2 měsíce.

Pod záštitou programu Erasmus + budou fungovat také kooperace škol z různých zemí EU. Kooperace budou tvořit 3 školské instituce ze 3 různých zemí. Již je zajištěno 1000 projektů, které budou probíhat díky tomuto druhu kooperací. Tento druh spolupráce bude zpravidla trvat od 2 do 3 let a zajistí tím zlepšení podmínek na zapojených institucích.

Hlavním záměrem Erasmus + je ulehčení vstupu na trh práce pro studenty. Evropská Unie se snaží zajistit větší možnosti pro studenty, kteří mají zájem vyjet do zahraničí a získat nové zkušenosti.

Pro více informací, klikněte zde nebo zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.