Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Ekonomické zotavení v EU

Ekonomické zotavení v EU

Publikováno: 6.5.2014 , Autor: kancelář Brusel, Vasilina Krasičenko

Viceprezident Evropské komise Siim Kallas odpovědný za ekonomické záležitosti oznámil, že do roku 2015 se očekává opětovný růst všech ekonomik v EU.

Růst HDP napříč všemi členskými zeměmi se v roce 2014 očekává o 1,6 % a v roce 2015 až o 2 %.

Kallas uvádí, že vzhledem k tomu, že se ekonomika EU dostala z recese již před rokem, ekonomický výhled pro EU je příznivý.

Zdůraznil také, že i když je v mnoha členských státech nezaměstnanost stále vysoká, trh práce se stabilizoval a v příštích dvou letech se očekává určité zlepšení.

Prognóza předpokládá pokles nezaměstnanosti o 4 procentní body, a to napříč členskými státy až na 10,1 %.

Komisař zdůraznil, že od roku 2012 se podmínky na finančních trzích stále zlepšují, zejména co se týče trhů s akciemi a dluhopisy. Prognóza taktéž ukazuje, že fragmentace na úvěrových trzích by se měla zmenšovat, což by vedlo ke zlepšení podmínek pro malé a střední podniky.

K pozitivním projevům patří i situace v Portugalsku a Řecku, kdy do řeckých bank přiteklo v posledních týdnech velké množství soukromého kapitálu, což předčilo tržní očekávání a vedlo k jistému návratu důvěry v řecký bankovní sektor. Co se Portugalska týče, tamní premiér Pedro Passos Coelho oznámil, že Portugalsko se již vzchopilo a kompletně vystupuje z tříletého záchranného balíčku, který měl podobu „finančních injekcí“ (v částce 78 mld €) od Evropské unie. Řecko a Kypr tak zůstávají jediné země eurozóny, které finanční výpomoc ještě přijímají.

Ozývají se ale i negativní názory (např. rakouského europoslance Hannese Swobody) zpochybňující interpretace prognóz i aktivitu orgánů EU v oblasti vytváření nových pracovních pozic a následného snižování nezaměstnanosti.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.