Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Důležitost role veřejných služeb ve Spojených státech amerických a v Evropské unii

Důležitost role veřejných služeb ve Spojených státech amerických a v Evropské unii

Publikováno: 16.4.2015 , Autor: Adéla Cihlářová, kancelář Brusel

Velvyslanec pro obchodní záležitosti USA Michael Froman a eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová na své schůzce v Bruselu potvrdili, že obchodní dohody mezi USA a EU nezabraňují vládám, na jakékoliv úrovni, v podporování či poskytování služeb v takových oblastech jako je voda, vzdělání, zdraví a sociální služby.

Mimoto obchodní dohoda nezavazuje vlády EU nebo USA, aby privatizovaly jakékoliv služby, ani vládám nezabraňuje v poskytování veřejných služeb, které dříve poskytovali soukromí dodavatelé. Uzavírání smluv o veřejných službách se soukromými poskytovateli neznamená, že se stanou nezvratně částí obchodního sektoru.

Velvyslanec Froman a eurokomisařka Malmströmová také poznamenali důležitost doplňkové role soukromého sektoru v těchto odvětvích. Aktivity soukromého sektoru mohou totiž zlepšit dostupnost a rozmanitost služeb, ve prospěch lidí ve Spojených státech a v Evropské unii. Určit vhodnou hranici mezi veřejnou a soukromou službou je však na uvážení každé vlády.

Nakonec velvyslanec Froman a eurokomisařka Malmströmová potvrdili, že obchodní dohody mezi EU a USA nezabrání vládní schopnosti přijmout a udržovat regulace k zajištění vysoké kvality služeb a k ochraně důležitých předmětů veřejného zájmu, jako je ochrana zdraví, bezpečnost či životní prostředí.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.