Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. „Rozsudek Evropského soudního dvora, zasadil ránu do schopností místních a regionálních orgánů stanovit sociální standardy", tvrdí socialisté ve VR

„Rozsudek Evropského soudního dvora, zasadil ránu do schopností místních a regionálních orgánů stanovit sociální standardy", tvrdí socialisté ve VR

Publikováno: 19.9.2014 , Autor: kancelář Brusel, Michal Bouška

Karl-Heinz Lambertz, předseda skupiny socialistů ve Výboru regionů vyjádřil své obavy v souvislosti s dnešním rozsudkem Evropského soudního dvora (ESD) v případě Bundesdruckerei versus Dortmund (C-549/13). V tomto případě Evropský soudní dvůr rozhodl, že v rámci veřejného výběrového řízení, nemůže veřejný orgán subdodavateli se sídlem v jiném členském státě klást povinnost dodržovat vnitrostátní, regionální nebo místní hranice minimální mzdy.

V projednávané věci, město Dortmund aplikovalo ve výběrovém řízení na veřejnou zakázku týkající se digitalizace dokumentů, regionální zákon Severního Porýní a Vestfálska za předpokladu, že veřejné zakázky na služby můžou být poskytnuty pouze podnikům, které vyplácejí svým zaměstnancům minimální hodinovou mzdu ve výši € 8.62. Nicméně, vítěz výběrového řízení sídlí v jiném členském státě (v tomto případě v Polsku) s mnohem menšími minimálními mzdami. Podle Soudního dvora zavedení minimální mzdy na subdodavatele sídlícího v jiném členském státě, ve kterém minimální mzdy jsou nižší, představuje další ekonomickou zátěž, která může zakázat, ztížit nebo učinit méně atraktivním poskytování služeb v jiném členském státě.

Karl-Heinz Lambertz reagoval slovy: „Pár dní po zprávě od Bertelsmann Foundation na rostoucí sociální nerovnováhy v Evropské unii, se podnikatelské zájmy firem ze zemí s nízkými mzdami opět prosazují před sociálními standardy.”

Ve skutečnosti, to čemu nyní čelíme, znamená, že evropské právo bude poskytovat prostředky k obcházení národních sociálních norem a tím se bude dláždit cesta pro sociální dumping. Evropští zákonodárci musí urychleně uzavřít tyto mezery. V krátkodobém horizontu by změna pravidel pro zadávání veřejných zakázek v EU mohla být brána v úvahu. Ve střednědobém horizontu je třeba vytvořit evropský systém pro uznávání minimální mzdy, což by mohlo rovněž zahrnovat revizi smluv EU. To bude jedním z prvních úkolů komisařky pro sociální politiku a zaměstnanost Marianne Thyssen.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.