Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Dlouhodobý rozpočet EU vytvoří příležitosti pro celou Evropu

Dlouhodobý rozpočet EU vytvoří příležitosti pro celou Evropu

Publikováno: 16.12.2013 , Autor: Kancelář zastoupení krajů v Bruselu

Víceletý finanční rozpočet pro období 2014-2020 si klade za cíl vytvářet více příležitostí pro občany, podniky a orgány veřejné správy po celé Evropě, píše Giovanni La Via, člen Rozpočtového výboru při Evropském Parlamentu

Mezinárodní měnový fond financuje několik evropských programů a dlouhodobých cílů, které přispějí k růstu a rozvoji regionů a členských států EU, např. jako je Horizont 2020 pro inovace a výzkum, společnou zemědělskou politiku a Cosme .

Zejména růst, rozvoj a zaměstnanost byly pilíře, na kterých EU, díky jednání v Evropskému parlamentu, postavila svůj rozpočet . Jednání s Radou a Komisí byla dlouhá a obtížná, a poprvé od vzniku EU, budou finanční prostředky v rámci sedmiletého plánu nižší než v předchozím období. Cílem Evropského Parlamentu bylo zvýšit prostředky přímo související s růstem a zaměstnaností. Program Horizont 2020, s rozpočtem ve výši € 77 miliard, má za cíl zlepšení a zvýšení konkurenceschopnosti podniků, s cílem umožnit jim, aby byli připraveni na budoucí výzvy celosvětového trhu.

„Jsme obzvláště hrdí na nový projekt Erasmus +. Díky tomuto programu, budou mít mnozí evropští studenti možnost studovat v zahraničí, a využívat úvěrů na financování jejich postgraduálního studia na evropských univerzitách. Jsem také spokojený, protože díky politické činnosti parlamentu, jsme dosáhli cíle zachovat 3,5 miliardy € určených novému fondu pro nejchudší. Podpořili jsme také malé a střední podniky, tzv. páteř naší ekonomiky, která představuje téměř 80% evropských pracovních míst.“, řekl Giovanni La Via.

„Chtěl bych zdůraznit, že všechny tyto výsledky jsou ještě důležitější, pokud vezmeme v úvahu, že musíme pracovat s menším finančním rozpočtem, který je oslaben škrty uloženými Radou v důsledku hospodářské krize a omezení, v rámci rozpočtů členských států.“, dodal Giovanni La Via.

Evropská Unie zaměří své úsilí na téma zajištění práce. Nejnovější statistické údaje o míře nezaměstnanosti jsou alarmující, a to zejména mezi mladými lidmi. EU nemůže tolerovat vizi nestabilní budoucnosti nebo neschopnosti zajistit své potomky. S přijetím systému pojištění vkladů pro mládež, s rozpočtem 6 miliard €, byl zasazen první kámen ke stabilnější budoucnosti, ale měli bychom v tomto směru vyvinout ještě větší úsilí.

Giovanni La Via dále uvedl: „Pro příštích sedm let, bude muset Evropa čelit mnoha sociálním, ekonomickým a kulturním problémům. Podle mého názoru, bychom měli více investovat do mladých lidí s cílem vytvořit novou generaci, která bude schopna pomoci Evropě v dosahování významných výsledků.“

Více informací naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.