Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Dětská obezita

Dětská obezita

Publikováno: 15.5.2014 , Autor: kancelář Brusel, Michaela Svobodová

Evropská unie by se měla zabývat dětskou obezitou.

 

Obezita a nadváha patří mezi nejrozšířenější nepřenosné avšak smrtelné nemoci mezi lidmi (NCDs). V současné době se odhaduje, že přibližně 7 % ze zdravotnických rozpočtů napříč zeměmi EU je každoročně vynaloženo na léčbu nemocí spojených s obezitou.

Podle nedávného průzkumu vedeného Evropskou unií je počet obézních dětí předškolního věku velmi vysoký. Od 10 % obézních dětí v Německu až k téměř 20 % v Řecku.

Takto velké množství obézních dětí je způsobeno především špatnou stravou, sedavým způsobem života, nedostatkem bezpečných venkovních hřišť a v neposlední řadě také snadnou dostupností nezdravých potravin na úkor zdravějších, a atraktivity obrazovky a počítačových her. Velký vliv má samozřejmě také nedávná ekonomická krize, která nepříznivě ovlivnila rodiny, množství jejich finančních prostředků, tím i schopnost dopřát dětem zdravé potraviny a zdravý životní styl.

V současné době je důležité, aby evropské země přijaly opatření pro snížení a prevenci dětské obezity. Naše děti přibývají na váze rychleji, než kdy předtím, a zdravotnické služby nemusí být schopny se vyrovnat s takovým nárůstem chronických onemocnění s obezitou spojených.

Cestou ke snížení obezity by mohla být změna přístupu v mateřských školách, podpora dětí ve fyzické aktivitě a změna zažitých vzorců chování v domácím prostředí. A také přesvědčit rodiče, aby podporovali své děti  k trávení většího množství času na hřištích a v tělocvičnách než doma u televize.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.