Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Deprese stojí Evropské podnikatele téměř 100 miliard eur ročně

Deprese stojí Evropské podnikatele téměř 100 miliard eur ročně

Publikováno: 14.3.2014 , Autor: kancelář Brusel, Bc.Iva Hladíková

Dle nejnovějších průzkumů, by měli být evropští zaměstnavatelé více aktivní v prevenci deprese, jelikož náklady na její léčbu se šplhají až k 92 miliard eur ročně.

V Evropě trpí depresí na třicet milionů lidí, což je způsobeno i tím, že mnoho pracovišť podceňuje dopad tohoto onemocnění.

Zpráva, která byla zpracována profesorem Martinem Knappem z London School of Economics a doktorkou Sárou Evans-Lacko z King´s College, dále uvádí, že v celoevropském průzkumu, kterého se účastnilo na 7 065 zaměstnanců z Dánska, Francie, Německa, Itálie, Španělska, Turecka a Velké Británie, trpí depresí 20-55 % zaměstnanců.

Dle průzkumu mají sklony k depresi především ženy, rozvedení a osoby pracující na částečný úvazek. Naproti tomu vysokoškolsky vzdělaní odborníci jsou k této nemoci méně náchylní, ale v případě, že trpí depresí, mnohem více se zdráhají o svém problému mluvit se zaměstnavatelem.

Zpráva dále uvádí, že rozdíl v boji proti depresi lze spatřovat i napříč členskými státy. Například Italové, v porovnání s Velkou Británii či Tureckem, jsou mnohem zdrženlivější v odhalování své diagnózy.

„I přes značnou publicitu této duševní nemoci, stále přetrvává hlavní stigma spojené s depresí a mnozí zaměstnavatelé tomuto problému nevěnují dostatek pozornosti,“ uvedl Knapp a dodal, že dle Světové zdravotnické organizace (WHO) se deprese řadí k hlavním příčinám invalidity po celém světě, což má za následek vážné ekonomické důsledky. Zaměstnavatelé by tak měli dle Knappa nabídnout přímou pomoc zaměstnancům trpícím depresí.

„Zaměstnavatelé hrají důležitou roli při vytváření podpůrného pracovního prostředí. Díky tomu se pak zaměstnanci cítí lépe a jsou ochotni diskutovat o jejich případných duševních problémech,“ dodala Evans- Lacko.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.