Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Dánsko by mělo přijmout Euro

Dánsko by mělo přijmout Euro

Dánská premiérka

Publikováno: 24.2.2014 , Autor: kancelář Brusel, Barbora Handlířová

Dánsko by se mělo stát součástí eurozóny, této výhody by měla tato malá skandinávská země využít dle dánské premiérky Helle Thoring-Schmidt.

I když dánská premiérka nemá v úmyslu v nejbližší době vyhlásit referendum týkající se přijetí eura jako jednotné měny, sama Thoring-Schmidt dle svých slov věří, že její země by měla v budoucnu vstoupit do eurozóny.

Tato skandinávská země již jednou o přijetí eura hlasovala, a to v roce 2000, kdy proti přijetí eura hlasovalo 53,2% obyvatel. Od té doby se mezi obyvateli nic nezměnilo a proto bude premiérka dle svých slov „opatrná s pořádáním dalšího referenda“.

„Myslím si, že bychom získali větší vliv i jako malá země, pokud bychom přijali euro,“ řekla Helle Thorning-Schmidt.

Dánská premiérka často neprobírá tématiku Evropské unie v dánských médiích, i přestože je velkou zastánkyní Evropské unie. V minulosti pracovala v Bruselu a byla členkou Evropského parlamentu v letech 1999-2004, tedy v době předtím než se stala premiérkou.

Otázkou zůstává, zda by měla dánská premiérka uspořádat referendum, i přes nesouhlas Strany Liberálů - největší opoziční strany v dánském parlamentu. Tato strana by raději počkala, než bude krize eura zažehnána.

Kristian Thulesen Dahl, lídr největší euroskeptické strany v Dánsku (Dánské Lidové Strany) řekl, že by vláda měla uspořádat referendum nebo přijmout fakt, že lidé v Dánsku euro nechtějí. Dahl ještě dodal, že je velice skeptický ohledně názoru, že by Dánsko přijetím eura získalo větší vliv.

Původní článek naleznete zde.

Fotogalerie

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.