Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Dánsko a Grónsko chtějí uzavřít dohodu na těžbu urania do konce roku 2014

Dánsko a Grónsko chtějí uzavřít dohodu na těžbu urania do konce roku 2014

Dánsko a Grónsko chtějí uzavřít dohodu na těžbu urania do konce roku 2014

Publikováno: 21.1.2014 , Autor: kancelář Brusel

Očekává se, že dohoda o těžbě urania v Grónsku vznikne do konce letošního roku. Premiérky obou zemí, tedy Dánska a Grónska to potvrdili ve středu 8. ledna, i přes přetrvávající spory mezi těmito zeměmi.

Grónská premiérka Aleqa Hammond se setkala se svým dánským protějškem, premiérkou Helle Thorning-Schmidt v Kodani 8. ledna za účelem vyřešit společně situaci ve věci těžby urania v této polární zemi. Obě strany se shodly na tom, že očekávají vznik dohody v druhé polovině letošního roku, ale stále byly zřejmé neshody, co se týče grónského práva těžit a exportovat uranium.

Grónsko, bývalá dánská kolonie, získalo samosprávu v roce 1979. Třicet let poté tato polární země potvrdila své odhodlání pro zajištění kvalitního soudnictví, policie a také těžby nerostných surovin. Dánská vláda oproti tomu stále vede ministerstvo zahraničí, financí a bezpečnostní politiku.

„Uranium je očividně druh zboží, u kterého musíme zřídit speciální dohodu o spolupráci,“ dodala Thorning-Schmidt.

Hammond zdůraznila, že nenechá dánskou vládu rozhodnout a dohlížet nad těžbou tohoto cenného nerostného bohatství. Odvolala se na zprávu z loňského října, vydanou grónskou vládou a na znalecký posudek dánského experta na ústavní právo, který prohlásil, že Grónsko je uznáno jako svrchovaná země ve všech směrech.

Uranium je toxický, radioaktivní kov, který je důležitý pro výrobu nukleární energie. Během 25 let, mělo Grónsko nulovou toleranci, co se týká těžby radioaktivních materiálů. Ovšem tato politika byla odvolána v říjnu 2013, když grónská vláda vyhrála debatu v parlamentu o jeden hlas.

Dánská vláda ustavičně dává najevo svoje znepokojení nad těžbou urania v takové míře jako Grónsko zamýšlí. Dle Dánska to bude velký ekologický šok a může ovlivnit zahraniční a bezpečnostní politiku obou zemí.

V listopadu 2013 Hammond řekla dánským mediím, že chápe, proč Dánsko nesouhlasí s těžbou urania v Grónsku, ale všichni by měli respektovat Grónská práva.

Původní článek naleznete zde.

Barbora Handlířová

Fotogalerie

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.