Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. COP21: EU musí prokázat morální vedení, říká Ida Auken

COP21: EU musí prokázat morální vedení, říká Ida Auken

Publikováno: 14.12.2015 , Autor: Aneta Holečková

Bývalá dánská ministryně pro životní prostředí považuje konferenci v Paříži za posun paradigmatu ve vyjednáváních ve srovnání s předchozími rozhovory o změně klimatu.

Ida Auken se domnívá, že došlo k posunu paradigmatu ve způsobu vyjednávání a postupech při debatách na konferenci COP21 v Paříži ve srovnání s ostatními rozhovory o změnách klimatu. Auken se zúčastnila také Udržitelného inovačního fóra (SIF15), které se konalo současně s klimatickým summitem. Tato bývalá ministryně životního prostředí uvedla, že největší znatelný rozdíl se týkal způsobu, jakým Francouzi předsedali jednáním. Vedli je „zdola nahoru“ a nadnesli otázku, čím mohou přispět země v boji proti klimatickým změnám. Státům tedy nebylo nařizováno, co musí zavádět či vykonat v rámci svých politik.

Další klíčový posun se vztahoval k typu zúčastněných. Auken uvedla: „V prvních dnech jednání přišlo mnoho lidí z environmentálních nevládních organizací, kteří vedli agendu jednání. Ale v dalších dnech se jednalo o podnikatele a ženy, kteří hledali příležitosti k investicím a obchodu v oblasti změny klimatu.“ Čím dál více společností považuje změnu klimatu jako významnou ekonomickou příležitost nikoli jako hrozbu. Skutečnost, že energie z obnovitelných zdrojů je levnější než fosilní paliva, je důležitým faktorem pro přilákání investic do tohoto sektoru.

Auken získala zkušenosti s vyjednáváním o životním prostředí na vysoké úrovni jako ministryně životního prostředí během dánského předsednictví v Radě EU 2012. Vedla delegaci na konferenci OSN o udržitelném rozvoji v Riu de Janeiru, kde hrozila s blokací dohody. Ačkoli EU v Paříži tvrdě vyjednávala, Auken si není jistá, zda EU měla tentokrát tak silnou vyjednávací pozici, aby mohla eventuelně dohodu blokovat. Pokud by nedošlo k dohodě v Paříži, pak by to byly země skupiny G20, Čína a USA, které by určovaly program pro jakékoli budoucí dohody, a Evropa by byla odsunuta do pozadí.

Na EU byl vyvíjen větší tlak v rámci COP21 rozhovorů, aby lépe odpovídala na nové výzvy. Nicméně Auken říká: EU by mohla ještě hrát významnou roli tím, že by šla ostatním příkladem i morálně a zároveň by nastavila vysoké standardy pro snižování uhlíkových emisí a nabídla by finanční pomoc zemím, aby přizpůsobily své hospodářství klimatickým změnám.“

Jednou z největších výzev při schvalování je přesvědčování rozvojových zemí, aby se dohodly na snížení emisí uhlíku, protože většinou svůj hospodářský růst pohánějí levnou energií z uhelných elektráren. Škody na životním prostředí znamenají pro rozvojové země sociální a ekonomické náklady. Auken věří, že technologické inovace jsou klíčem k přizpůsobení ekonomiky v reakci na klimatické změny, a to především v nejchudších zemích. „Myslím si, že je jasné, že vývojáři technických environmentálně šetrných řešení budou úspěšní, pokud budou daná řešení odpovídat potřebám lidí v rozvojovém světě.“

Auken říká, že je důležité najít způsoby, jak pomocí soukromého sektoru získat finanční prostředky a investovat do chudších zemí, aby jim byl otevřen přístup k inovacím a obnovitelným zdrojům energie. Původně Auken viděla řešení v politické perspektivě rozvojové politiky, ale dnes může mít při řešení klimatických změn významnou roli také podnikání.

Pozitivní reakce zazněla při pařížských jednání na postavení Číny, která byla dříve považována za negativního hráče. K tomu pomohl postoj v rámci rozhovorů, kdy není zemím nařizováno, co mají dělat, ale jsou dotazovány, čím mohou přispět.

Auken je zastánkyní evropského návrhu cirkulární ekonomiky, která může pomoci k udržitelnému hospodářství. K tomuto konceptu se připojují jak politici, tak podnikatelé. „Svět prochází přechodem k cirkulární ekonomice.“ Otázkou je, zda Evropa bude stát v čele této změny. Jean-Claude Juncker řekl: „Myslím si, že Evropská unie učinila obrovský krok vpřed s novým balíčkem cirkulární ekonomiky, která nyní získala širší politickou podporu v rámci současné Komise než předchozí návrh.“

Nicméně v návaznosti na poslední výsledky referenda v Dánsku, kde voliči odmítli užší spolupráci s EU v bezpečnostních otázkách, spravedlnosti a přijetí eura. Auken varovala, že EU ztrácí v Dánsku popularitu. „Nelze tedy hlásat, že je vše dokonalé, protože jinak budeme ztrácet podporu lidí a důvěryhodnost.“ Evropská unie přináší mnoho výhod a svobod, ale podle Auken je problém, že dánští a evropští lídři nejsou schopni přesvědčit o tom své voliče a ukázat jim tuto skutečnost.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.