Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. COP21: Cirkulární ekonomika klíčem k trvale udržitelnému růstu, říkají podnikatelé

COP21: Cirkulární ekonomika klíčem k trvale udržitelnému růstu, říkají podnikatelé

Publikováno: 14.12.2015 , Autor: Aneta Holečková

Přední podnikatelé se v Paříži shodli, že cirkulární ekonomika je dobrá nejen pro životní prostředí, ale i pro podnikání.

EU a vlády po celém světě se dnes dívají na právní přepisy řešící vytvoření cirkulární ekonomiky ve snaze jednat ekologicky a udržitelně a snížit emise oxidu uhličitého. Představitelé podnikatelského prostředí se sešli v Paříži na Fóru o udržitelných inovacích (SIF15), které probíhá souběžně se summitem COP21 o klimatu, a diskutovali o tom, jak mohou firmy napomoci tomuto přechodu k cirkulární ekonomice.

Cherie Nursalm, místopředsedkyně skupiny singapurských výrobců pneumatik GITI uvedla, že klíčem je najít nejlepší způsob, jak propojit vládní politiky, obchodní strategie a vědecké inovace. I když existuje všeobecné přesvědčení o tom, že přibývá firem, u nichž je udržitelnost součástí obchodních strategií, přesto Nursalm uvedla, že je nutné změnit také přemýšlení vedoucích pracovníků.

Luis Enrique Berrizbeitia, výkonný viceprezident Latinskoamerické rozvojové banky (CAF), dodal, že je důležité, aby také spotřebitelé byli přesvědčeni o výhodách cirkulární ekonomiky. „Spotřebitelské vzdělávání a kultura mají samozřejmě velmi důležitý rozměr pro celý tento proces přechodu k udržitelnosti a cirkulární ekonomice.“

Bea Perez, generální ředitelka pro udržitelnost ve společnosti Coca-Cola, vášnivě podporuje cirkulární ekonomiku. Řekla: "Jsem ráda, že cirkulární ekonomika existuje." Uvedla příklady úspěšných podniků zřízených v nejchudších částech Brazílie, které zaměstnávají mnoho lidí a recyklují plastové lahve, aby materiál využily pro výrobu dalších produktů. Dodala, že je důležité spolupracovat se všemi zainteresovanými stranami již při stanovování strategií cirkulární ekonomiky. Pro Perez získává na důležitosti také jazyk, protože používáním pouze vědeckého jazyka nedochází k zapojení obyčejných lidí do dialogu.

Další skupinou, kterou je nutné přesvědčit o výhodách udržitelnosti, jsou investoři. Podle Mindy Luber, prezidentky skupiny Ceres obhajující udržitelnost, obchodní zkušenosti s cirkulární ekonomikou se nejen dobře zní, ale i fungují. Luber řekla, že společnosti, které se snaží být environmentálně udržitelné ve střednědobém a dlouhodobém horizontu, musejí být dobře řízeny, a proto by to měly být ty společnosti, do kterých by investoři měli vkládat své peníze.

V případě, že více společností přijme udržitelné obchodní a výrobní postupy, budou muset vlády zavést nové normy prostřednictvím legislativy. Úspěšná cirkulární/kruhová ekonomika bude úspěšnou, když se ujmou vedení nejen politici, ale také podnikatelé, kteří také prokážou morální vedení.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.