Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Co očekávat od nové polské vlády?

Co očekávat od nové polské vlády?

Publikováno: 8.10.2014 , Autor: kancelář Brusel, Petra Rothová

Varšava – Polská premiérka Ewa Kopaczová představila agendu své vlády ve středu 1. října v projevu, který ukázal, že v otázkách EU nebude Varšava dělat velké změny.

Kopaczová se stala premiérkou poté, co byl Donald Tusk jmenován do čela Evropské rady. Funkce se ujme později v tomto roce.

Hlavní téma jejího programu je ukrajinská krize a vztahy s Ruskem. Premiérka řekla, že stojí za pragmatickým přístupem ke konfliktu na Ukrajině, ale nebude souhlasit se změnou evropských hranic silou.

Kopaczová nezmínila evropské sankce proti Rusku, tak učinil až nový ministr zahraničí Grzegorz Schetyna, který převzal tuto pozici po Radku Sikorském. Schetyna ujistil, že v této otázce vláda nezmění přístup.

 „Budeme vytrvalí v naší podpoře sankcí a v případě další eskalace konfliktu na východě je Polsko rozhodnuté k jejich posílení“, řekl státní tajemník pro evropské záležitosti Rafael Trzaskowski.

Kopaczová řekla, že: „Je v národním zájmu Polska nedopustit, aby se pozice EU vůči Rusku dostala na okraj zájmů, ale také nemůžeme dopustit naši izolaci na evropské scéně způsobenou nerealistickými očekáváními.“

Nová vláda bude podporovat rozvoj energetické unie, myšlenku často prosazovanou Tuskem, a také Transatlantické partnerství pro obchod a investice (TTIP), protože „je ve světle ukrajinské krize klíčovým bodem silná vazba se Spojenými státy a to jak pro Polsko, tak pro celou Evropu, “ dodala Kopaczová.

Její poznámky uvítala Danuta Huebnerová, středopravá polská europoslankyně: „To jsou dobré zprávy, ale také to není žádná změna v porovnání s Tuskovým přístupem. Musíme mít stále na paměti, že jsme pouze na začátku jednání a ještě se mohou objevit témata, ke kterým by Polsko nemuselo být příliš optimistické.“

Projev Kopaczové se odehrával na pozadí protestů polských horníků.

U ekonomiky zaměřené na uhlí se premiérka také zastavila, aby prohlásila, že se její vláda nebude podílet na podpoře evropských klimatických cílů, vzhledem k tomu, že by to vedlo ke zvýšení energetických cen a snížení konkurenceschopnosti Polska.

 „Žádný celkový posun v evropských otázkách se v přístupu Kopaczové od přístupu Tuska neodehrál,“ řekla Renata Mienkowska, expertka z Centra politické analýzy.

„Toto má jak positivní, tak negativní důsledky: Polsko bude nadále tvrdohlavé v otázce boje proti klimatickým změnám, ale také zůstává seriózním partnerem v největších evropských projektech.“

Kopaczová se také zdráhala uvést konkrétní datum vstupu Polska do eurozóny.

„Je to rozumný postoj, ačkoliv bychom si měli uvědomit, že její hlavní ekonomický poradce je v této otázce značně skeptický,“ řekla Danuta Huebnerová.

Polsko – německé vztahy nebyly zmíněny, ale mnoho komentátorů očekává, že ministr zahranicí Schetyna bude pokračovat v politice svého předchůdce.

„Mýslím si, že využije své pozice ministra zahraničí k upevnění své pozice ve straně a nebude se příliš snažit o zavádění nové vize polské zahraniční politiky,“ řekl Ryszard Czarnecki, polský europoslanec ze skupiny Evropských konzervatistů a reformistů.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.