Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Politici nesouhlasili s jednotlivými vládami v rámci EU, kvůli jmenování příliš malého množství kandidátek na posty v Evropské komisi.

Politici nesouhlasili s jednotlivými vládami v rámci EU, kvůli jmenování příliš malého množství kandidátek na posty v Evropské komisi.

Publikováno: 7.8.2014 , Autor: kancelář Brusel, Ondřej Kohout

Politici nesouhlasili s vnitrostátní vládou EU kvůli jmenování příliš malého množství kandidátek na posty v Evropské komisi.

Italská ministryně zahraničí Federika Moghernini, česká ministryně, Ministerstva pro místní rozvoj Věra Jourová a komisařka vnitřních věcí EU Cecilia Malmströmová, jsou zatím jediné ženy, které mají být potvrzeny.

Spolupředsedové ze strany zelených Rebeca Harms a Philippe Lamberts vyjádřili svá zklamání nad problematikou ve společném prohlášení. Uvedli: „ Nedostatek ženských kandidátek na posty komisařek nominovaných vládou EU je velmi frustrující. Navzdory tomu, že Evropský parlament učinil jasné rozhodnutí, že nebude akceptovat provizní kolej s příliš malým množstvím kandidátek, na základě aktuálního seznamu bychom měli méně žen než u odcházející Evropské komise," zpozorovali a dodávají: „Toto je úder pro rovnost pohlaví v Evropském parlamentu.“

„V členských státech EU neexistuje žádný nedostatek vynikajících a vysoce kvalifikovaných žen, " zdůraznil zástupce.

„Udělat krok dozadu, jako je vyvážené zastoupení obou pohlaví, by byla v této době, kdy má za úkol podporovat rovnost pohlaví napříč EU, pro Evropskou komisy skandální situace.“

„To je jednoznačně nepřijatelné a nastávající předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker musí poslat vlády členských zemí zpět k vytvoření návrhů," tvrdili.

„Evropský parlament bude konat slyšení s nominovanými kandidáty poté, co budou mít přiděleny portfolia.“

Každý kandidát bude zkontrolován a pouze tehdy, když budou všichni vhodní, bude Evropský parlament podporovat kolegium komise." vysvětlili Harms a Lamberts

Zelení již mají pochybnosti o některých kandidátech. Poslanci však mají velmi jasno, že nebudou akceptovat rovnost pohlaví a nevyváženou Komisi, takže Juncker toto potřebuje naléhavě řešit před předložením jeho kandidátů do Evropského parlamentu," došli k závěru.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.