Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Cíle EU: snížení dramatických důsledků při mrhání umělými hmotami

Cíle EU: snížení dramatických důsledků při mrhání umělými hmotami

Publikováno: 6.3.2014 , Autor: kancelář Brusel, Michaela Svobodová

Evropa vyprodukuje asi 60 milionů tun plastového odpadu ročně, velká část je použita na obaly, ale příliš mnoho je použito zbytečně. Téměř polovina produkce skončí na skládkách.

Janez Potocnik vysvětluje záměry Komise pro zlepšení Evropského boje s mrháním plasty.

Když se ohlédneme za dvacátým stoletím, budoucí historici možná správně rozhodnou nazvat tuto dobu Dobou plastovou. V dnešním světě je téměř nepředstavitelné žít bez něj, ale tento užitek přichází hlavně s cenou. To co dělá plasty tak užitečné je jejich nízká hmotnost, dlouhá životnost, a nízké náklady na výrobu, avšak doposud nevíme co s nimi po konci jejich životnosti.

Velmi často se stává, že materiál sám o sobě má mnohem delší životnost než vlastní výrobek. Nízké náklady na plast nás vedou k jeho používání u produktů se stále kratší životností. My všichni jsme obeznámeni s horami plastového odpadu kterého přibývá jako hub po dešti po celém světě.

Ale všudypřítomnost tohoto odpadu zakrývá prostou pravdu. Je to velmi důležitý zdroj. Evropa produkuje kolem šedesáti milionů tun plastového odpadu ročně, a velké množství končí na skládkách, až dvanáct milionů tun ropy je pohřbeno v zemi a jen velmi malá část se v současné době recykluje. To se musí změnit, pokud chceme nadále využívat výhod plastu, musíme se naučit jak na to.

Budou zde velké výhody, jak ekonomické, tak ekologické pro recyklování. Budeme efektivněji využívat zdroje, a tím se připravíme na budoucí nedostatek. Snížíme emise skleníkových plynů a budeme méně dovážet fosilní paliva.

Podle odhadů, míra recyklace plastů v hodnotě 70% by vytvořila 160 000 pracovních míst.

Ještě horší je, že velké množství vyhozeného plastového odpadu není současné době správě shromažďováno, tříděno nebo dokonce správně skladováno. Až příliš často končí odpad v mořích a oceánech, kde zůstává po dlouhou dobu ležet s dramatickými důsledky pro mořský život.

Vědci už dokonce našli v moři oblast, kde je koncentrace mikroplastů šestkrát vyšší než koncentrace planktonu. Tyto plasty budou vstřebáni mořskou faunou a nakonec i námi.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.