Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Část vysoce ceněných postů v EU se rozdává již tento týden

Část vysoce ceněných postů v EU se rozdává již tento týden

Publikováno: 15.7.2014 , Autor: kancelář Brusel, Michal Bouška

Sága o tom, kdo usedne na nejvyšší místa v EU, se pohnula o krůček blíže k závěru. Tento týden se naposled před šesti týdenní letní pauzou koná poslední velké rozhodnutí orgánů EU.

V úterý (15. července), bude pozornost zaměřena na Evropský parlament ve Štrasburku, kde je téměř jisté, že Jean Claude Juncker bude zvolen poslanci Evropského parlamentu jako příští prezident Evropské komise.

Bývalý lucemburský premiér strávil minulý týden usilováním o podporu politických stran v Parlamentu.

Ke zvolení prezidentem Evropského parlamentu potřebuje alespoň polovinu ze 751 poslanců, kteří by podpořili jeho kandidaturu poté, co byl nominován vedoucími představiteli EU na konci června.

Vypadá to, že má podporu ze skupin liberálních, středně pravicových a středně levicových. Mezi nimi jsou tři skupiny tvořící 480 poslanců, kde mají většinu zelení poslanci, kteří také pravděpodobně Juckera podpoří.

Případným zvolením by se stal prvním prezidentem Evropské komise, který bude zvolen prostřednictvím procesu Spitzenkandidat. Jedná se o systém, ve kterém je vedoucí kandidát z nejpopulárnější politické rodiny nominován na post.

Konzervativní euroskeptici ve skupině ECR a levicoví GUE prohlásili, že budou proti kandidatuře Junckera.

Den po pravděpodobné volbě Junckera se vedoucí představitelé EU sejdou v Bruselu ještě jednou, aby prodiskutovali jména pro další vysoké funkce, například post šéfa zahraniční politiky EU, či předsednictví Rady EU. Dále se čeká, že budou diskutovat o portfoliích, která mají být přidělena 27 národním komisařům.

Situace na Ukrajině, stejně jako ambice EU pro energetickou nezávislost jsou na programu také.

Prezident Evropské centrální banky, Mario Draghi, se společně s poslanci bude zabývat ekonomickými záležitostmi výboru v pondělí (14. července). Bude to jeho první měnový dialog s poslanci od květnových voleb a rozhodnutí ECB k poklesu úrokové sazby na rekordní minimum 0,15 procenta.

Poslanci také vyslechli čtyři prozatimní komisaře - z Polska, Lucemburska, Itálie a Finska, poté, co se jejich kolegové přemístili do křesel v Evropském parlamentu.

Jinde budou obchodní představitelé EU a USA projednávat v hlavním městě EU Transatlantické partnerství pro obchod a investice, známé jako TTIP.

V pondělí Evropská komise rovněž zveřejní plány na regulaci on-line hazardních her.

Původní článek najdete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.