Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Čas aby Evropská unie vyvinula větší tlak na Izrael

Čas aby Evropská unie vyvinula větší tlak na Izrael

Publikováno: 23.7.2014 , Autor: kancelář Brusel, Ondřej Kohout

Jeruzalém - Izraelské a palestinské rodiny prožívají velmi drsné časy. Počet obětí je v současné době asi 240, z nichž jsou desítky děti. Tři izraelští teenageři byli uneseni a zavražděni na západním břehu Jordánu. Palestinská mládež z Jeruzaléma byla upálena židovskými extrémisty.

Nebezpečný a násilný rasizmus vůči arabským občanům Izraele povzbuzen izraelskými ministry a poslanci Evropského parlamentu vede k nepokojům v ulicích, plodí agresi a vážnou diskriminaci Palestinců spolu s novou agresí proti mírovým aktivistům.

Izrael v současné době trpí bezprecedentní sociální a hospodářskou krizí. Jediným zdrojem této krize je izraelská destruktivní okupace.

Okupace vychovala 2 generace Palestinců jako vězňů uvězněných mezi vojenskými kontrolními stanovišti a zdmi. Tyto dvě generace Izraelců, kteří věří, že jsou majitelé území, jsou živeny iluzí, že útlak 4,5 milionů Palestinců jim dává jistotu a klid a že je taková represivní společnost schopná výchovy soucitných dětí. Proto jsou šokováni, když se z jejich chlapců stanou nelítostní zabijáci, jak se projevuje v současných událostech.

Jedním z nejvýznamnějších dominantních a katastrofálních projevů okupace jsou „osadní“ projekty ve východním Jeruzalémě a na západním břehu Jordanu, které jsou podle mezinárodního práva nezákonné.

Osady souhlasily, aby Izrael převzal kontrolu nad palestinskými přírodními zdroji v rozporu s mezinárodním právem, k posílení území a k nevratnosti těchto okupací.

Přes všechny dohody, mezinárodní rezoluce a izraelské sliby se osady stále rozšiřují. A po celou dobu jsou palestinské domovy ve východním Jeruzalémě neustále ničeny.

K dnešnímu dni mezinárodní společenství neučinila dost pro zastavení izraelských osad. Evropské země to hluboce kritizovaly, ale s Izraelem stále spolupracují a to politicky, ekonomicky i vojensky. Výsledkem je, že Izrael nebude platit žádnou sankci za porušování mezinárodního práva. Naopak, Evropa většinou platí humanitární škody okupace, což je dokonce pro Izrael jednodušší.

Před rokem EU udělala malý krok správným směrem: byly vydány směrnice zakazující institucím EU financování výzkumných organizací a činností v osadách. Dvacet evropských zemí vydalo oficiální varování pro své občany a podniky, týkající se obchodních a finančních vztahů k osadám.

Izrael, v rámci pokračující vojenské okupace, kontroluje miliony Palestinců a prohlašuje, že tato situace je pouze "dočasná". Avšak, vojenská okupace trvající 47 let, která zahrnuje zřízení osad, nemůže být popsána jako "dočasná".

Pro tyto dva národy žijící v tomto regionu je společný zájem na ukončení izraelské okupace brán jako předpoklad pro mír. My, občané Izraele a lidé bez státní příslušnosti k Palestině, tohoto nemůžeme docílit sami. Potřebujeme pomoc mezinárodního společenství a zejména EU.

Jako laureátka Sacharovy ceny Evropského parlamentu pro lidská práva a jako matka lidské bytosti, žádám EU, aby využila veškeré diplomatické a ekonomické nástroje, které má k dispozici a aby pomohla zachránit mou zemi od věčných okupací a nespravedlnosti.

Autorka je učitelka na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě, v roce 2001 byla oceněna Sacharovou Nobelovou cenou a je spoluzakladatelkou Russell Tribunal v Palestině.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.