Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Budoucí komisaři a vousatá lady minulý týden v Europarlamentu

Budoucí komisaři a vousatá lady minulý týden v Europarlamentu

Publikováno: 13.10.2014 , Autor: kancelář Brusel, Petra Rothová

BRUSEL – Evropský parlament byl minulý týden v centru dění kvůli dokončování slyšení kandidátů do Evropské komise a také kvůli vystoupení Conchity Wurst, vítězky hudební soutěže Eurovize.

Šest kandidátů na post vice-prezidenta EU absolvovalo tříhodinová slyšení v parlamentních výborech.

V pondělí 6. října stanula kandidátka na vysokou představitelku Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Federica Mogherini před členy výboru pro zahraniční věci.

Lotyšský kandidát Valdis Dombrovskis obhajoval svou nominaci na post eurokomisaře pro euro a sociální dialog před výborem pro hospodářství a měnu, slyšení podstoupili i kandidáti na portfolio energetické unie a digitální trh.

Následující den se slyšení zúčastnil kandidát na prvního místopředsedu evropské komise Frans Timmermans a bývalý finský premiér Jyrki Katainen.

Parlament má právo vetovat komisi, pokud by nesouhlasil byť jen s jedním kandidátem a má tedy příležitost ukázat svou sílu během procesu jejího ustanovování.

Čtyři z kandidátů už byli požádáni, aby odpověděli na další otázky prověřující jejich kompetenci být částí exekutivy EU písemně.

Nové otázky obdržela česká kandidátka na eurokomisařku pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a otázky rovnosti pohlaví Věra Jourová, britský kandidát pro finanční stabilitu, finanční služby a kapitálový trh Johathan Hill a Tibor Navracsics, kandidát na eurokomisaře pro školství, kulturu, mládež a občanství.

Hill byl povolán na další „výměnu názorů“ s poslanci v úterý odpoledne (7. října), pro své selhání, kdy nedokázal nabídnout věcné odpovědi na otázky týkající se regulace finančního sektoru.

Na písemné otázky také odpovídal Pierre Moscovici čelící tvrdé kritice ze středo-pravého křídla evropského parlamentu za své dvouleté působení v roli ministra financí Francie. Rozhodnutí o Španělu Miguelovi Arias Ceneteovi bylo odloženo, poslanci čekají na právní názor na jeho prohlášení o finančních zájmech.

Canete byl nominován pro portfolio pro ochranu klimatu a energetiku, ale dostal se pod palbu kvůli změně svého finančního prohlášení den před slyšením po prodeji akcií ve dvou společnostech. Jeho švagr ovšem dále zůstává v těchto společnostech.

Europoslanci pozdrželi volbu rozporuplných kandidátů, dokud nebyl dokončen proces slyšení v úterý, kdy hrozily snahy opozičních skupin o sestřelení kandidátů ze soupeřících frakcí.

Canete, Hill a Navracsics jsou jakožto konzervativní kandidáti v největším nebezpečí odmítnutí od levicových poslanců. Na oplátku hrozí, že Evropští konzervativci a reformisté (ECR) budou stát proti Moscovicovi.

Úředníci hledající oddech po maratonu slyšení nemuseli dlouho čekat na nějaké rozptýlení.

Ve středu přivítali v parlamentu vítězku hudební soutěže Eurovize Conchitu Wurst, která následně vystoupila před parlamentem. Wurst je vousatý transvestita a kýčovitý populární zpěvák.

Odkaz na půdovní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.