Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Bude trvat roky, než se Evropské unii podaří vyrovnat s vysokou mírou nezaměstnanosti a sociálními problémy

Bude trvat roky, než se Evropské unii podaří vyrovnat s vysokou mírou nezaměstnanosti a sociálními problémy

Publikováno: 22.1.2015 , Autor: Aneta Hájková, kancelář Brusel

Ekonomika Evropské unie může vykazovat slabé známky zlepšení, ale bude trvat roky, než se standardy zaměstnanosti a sociálního zabezpečení dostanou na stejnou úroveň, na jaké byly před krizí.

Zpráva o zaměstnanosti a sociálním rozvoji v Evropě publikovaná ve čtvrtek 15. ledna uvádí, že v Evropě je o 9 milionů více nezaměstnaných lidí než v roce 2008. Nedávný růst zaměstnanosti je dán tím, že roste počet zaměstnaných s nejistou smlouvou na dobu určitou - často nepokrývá ani životní minimum - míra dlouhodobé nezaměstnanosti roste.

„Zpráva ukazuje omezené a křehké zlepšení stavu evropské ekonomiky. Míra nezaměstnanosti v roce 2014 klesla, ale stále je vyšší než 10%“, uvedla Marianne Thyssens, eurokomisařka pro zaměstnanost, sociální věci, dovednosti a pohyb pracovních sil.

„Existuje tvorba nových pracovních míst, ale jde to pomalu“, řekla eurokomisařka. Míra zaměstnanosti je 68,3%, což je daleko od 75%, kterých chce Evropská unie dosáhnout do roku 2020.

Zpráva také ukazuje, že HDP Spojených států amerických je o 8% vyšší než v roce 2007, zatímco hrubý domácí produkt eurozóny je nižší než před sedmi lety.

Dále představuje množství statistik, které dokazují, že Evropská unie si v posledních letech prošla sociálním a ekonomickým otřesem. Podle zprávy se počet zaměstnaných na částečný úvazek zvýšil o 8%, zatímco počet zaměstnaných na plný pracovní úvazek klesl o 5,2%. Zároveň výdaje na sociální zabezpečení v průměru klesly v Evropě, a peníze vydané na vzdělání klesly asi v polovině členských států EU.

Strukturální reformy

Řešení vidí eurokomisařka v investičním plánu (315 miliard EUR), vlajkové lodi iniciativy současné Komise, která se snaží vytvořit pracovní místa povzbuzením investorů, aby investovali do riskantnějších projektů. Hlavní důraz ovšem klade na strukturální reformy - jako například přesun daní z oblasti práce.

Eurokomisařka uvádí, že některé státy EU byly „mnohem odolnější“ vůči krizi. Mezi tyto státy řadí Dánsko, Rakousko, Švédsko a Nizozemí.

Komise chce také více využít pohybu pracovních sil, kterému často brání nedostatek informací o volných pracovních místech v zahraničí, jazykové bariéry a potíže spojené se stěhováním v oblasti sociální a zdravotní péče a penzijního systému. Asi 3% pracovních sil jsou v pohybu, což je o mnoho méně než v USA.

Část návrhu Evropské komise, který bude zveřejněn později toho roku, se soustředí na „ prevenci zneužívání sociální péče“. Několik členských států, v čele se Spojeným královstvím, žádá po Evropské unii zastavení tzv. turismu sociálního zabezpečení, který byl hlavním politickým tématem v roce 2014.

Článek dostupný zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.