Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Taxikáři opět protestovali

Taxikáři opět protestovali

Publikováno: 23.9.2015 , Autor: Kateřina Bendová

Ve středu 16. září stovky taxikářů z celé Evropy zablokovali bruselskou dopravu. Taxikáři jsou znepokojeni současnou situací, kdy jim klientelu přebírají řidiči aplikace Uber.

Mezinárodní konvoj troubících taxikářů projížděl rušnými čtvrtěmi, kde se nacházejí instituce Evropské unie, s nadějí, že se setkají s belgickými úředníky a úředníky Evropské unie. Zastavovali se na hlavních bruselských křižovatkách, čímž způsobovali zastavení bruselské dopravy. Svaz dopravy FGTB-UBT odhaduje, že se středečního protestu zúčastnilo asi 1200 taxíků z Francie, Británie, Švýcarska, Španělska a Portugalska. Oproti tomu místní policie odhaduje počet kolem 400 taxikářů.

Alternativní taxislužba amerického provozovatele Uber funguje přes aplikaci v chytrém mobilu. Aplikace umožňuje zákazníkům spojit se přímo s registrovanými řidiči, kteří jezdí obvykle levněji než tradiční taxislužba. Tento start-up projekt oceněný na 40 miliard dolarů čelí stále více problémům po celé Evropě. Evropští taxikáři s ní chtějí bojovat jak na ulici, tak u soudu.

Fakt, že řidiči aplikace Uber nemusí platit licenční poplatky a obcházejí tím místní zákony v oblasti bezpečnosti a daní, znepokojuje tradiční taxikáře nejvíce. K dnešnímu dni, byl Uber postaven již před soud v Belgii, Francii, Německu, Nizozemsku a Španělsku.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.