Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Budoucí eurokomisař pro digitální trh upozorňuje na „právo být zapomenut“

Budoucí eurokomisař pro digitální trh upozorňuje na „právo být zapomenut“

Publikováno: 16.10.2014 , Autor: kancelář Brusel, Petra Rothová

Budoucí místopředseda Evropské komise pro digitální trh EU varoval, že „právo být zapomenut“ má zůstat pouze výjimkou.

Toto právo umožňuje uživateli požádat vyhledávače, aby z vyhledávání vyřadily odkazy s informacemi o jeho osobě. Tato možnost se ukázala jako sporná od jejího zavedení v květnu. Vyhledávače obdržely sta tisíce žádostí o vymazání odkazů.

Během slyšení před poslanci Evropského parlamentu, Andrus Ansip, kandidát na místopředsedu Evropské komise pro digitální trh, řekl: „Evropský soudní dvůr neřekl, že každý má právo být zapomenut. Musí to zůstat pouze výjimkou.“

Užití tohoto práva se stalo mnohem běžnější, než jak se v EU očekávalo. Americký vyhledávač Google obdržel 140 000 individuálních žádostí na vymazání více než půl milionu odkazů obsahující informace, o kterých uživatel prohlásil, že jsou nepodstatné, nedostatečné nebo nesprávné.

Vyhledávače prohlašují, že toto právo může poškodit právo na svobodu projevu, zatímco soukromí aktivisté oponují, že nařízení nezašla dostatečně daleko. Rozhodnutí způsobilo komplikace vyhledávačům, které nyní musí vnitřně řešit žádosti občanů.

„Otázkou je jak najít tu správnou rovnováhu mezi svobodou projevu a soukromím každého,“ řekl Ansip, který letos skončil jako premiér Estonska.

Jako místopředseda Evropské komise pro jednotný digitální trh bude Ansip zodpovědný za vše od poškozujících rozdílů mezi jednotlivými členskými státy v telekomunikačních regulacích po způsob, jakým země chrání digitální data jednotlivců.

Ansip prohlásil, že princip tzv. síťové neutrality, která garantuje rovný přístup k internetu, bude regulován zákonem. „Všechny důležité zásady neutrality sítě zakotvím do legislativních předpisů,“ řekl Ansip, který po celou dobu svého slyšení mluvil anglicky. „Internet musí zůstat otevřený a dostupný,“ dodal.

Ale Ansip ještě rozšířil definici síťové neutrality i na vyhledávání a ujistil, že žádný vyhledávač nemá právo využívat svého dominantního postavení na trhu.

Velké společnosti jsou schopné optimalizovat své webové stránky tak, aby se ve vyhledávání zobrazovaly na prvních místech, zatímco malé podniky si to samé nemohou dovolit.

Tento komentář byl za poslední měsíc posledním z řetězce negativních výroků evropských politiků směřujících proti Googlu. Minulý týden prohlásil kandidát na eurokomisaře pro digitální ekonomiku a společnost Günther Oettinger, že jedním z hlavních úkolů komise je zamítnout snahu Googlu urovnat dlouhotrvající antimonopolní spor.

Během jeho slyšení minulý týden zaujal německý politik novináře i mimo Brusel, když kritizoval filmové hvězdy jako je Jennifer Lawrence za nahrávání nahých fotek do online prostředí.

Budoucí eurokomisař řekl, že: „Pokud je někdo tak hloupý, jako je celebrita, která se vyfotí nahá a pak to ještě nahraje online, jistě nemůže čekat, že ji budeme chránit. Hloupost je něco, od čeho lidi můžete chránit jen částečně.“

Ansip sklidil mezi europoslanci úspěch. „Oettinger a Ansip jsou jako den a noc,“ řekla Julia Redová, europoslankyně Pirátské strany, která se zaměřuje na internetovou regulaci. „Jsem velmi mile překvapena úrovní jeho znalostí. Neřekl nic nesmyslného, což je velká změna proti Oettingerovi.“

Původní článek naleztene zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.