Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Brusel vítá Obamovu revizi amerických sledovacích programů

Brusel vítá Obamovu revizi amerických sledovacích programů

Publikováno: 20.1.2014 , Autor: kancelář Brusel

Evropská Komise vítá Obamovy připomínky, jakož i prezidentskou směrnici týkající se revize amerických sledovacích programů.

Obama zakázal odposlech spojenců. Obama ve svém projevu slíbil, že Spojené státy skončí s odposloucháváním vysokých představitelů států nebo vlád, alespoň do té doby, dokud se nebude jednat o důležitý národní zájem.

Tyto kroky byly navrženy proto, aby byly urovnány vztahy mezi Spojenými státy

a Německem, které byly narušeny loňskou zprávou, která obsahovala, že Spojené státy sledují mobilní telefon německé kancléřky Angely Merkelové. Mezi další změny, které Obama zdůraznil ve svém projevu, patří revize stávajícího programu, který obsahuje tzv. „metadata“, jedná se o záznamy milionů telefonních hovorů. Tento program by měl podle Obamy,

tak jak v současném stavu existuje, skončit.

Komise se k projevu amerického prezidenta postavila kladně a zdůraznila,

že intenzivní rozhovory, které byly vedeny mezi Washingtonem a Bruselem, přinášejí první plody ovoce. Zároveň také dodává, že ochrana dat patří k základním právům. Evropská unie tedy vítá ochotu a přístup prezidenta Obamy, nicméně Komise dále očekává pokračování v dialogu se Spojenými státy ohledně Obnovení důvěry mezi EU-USA v rámci datových toků.

Původní článek najdete zde.

Bc. Iva Hladíková

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.