Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Britské referendum o setrvání v EU by se mohlo konat dříve

Britské referendum o setrvání v EU by se mohlo konat dříve

Publikováno: 8.1.2015 , Autor: kancelář Brusel, Aneta Hájková

Britský premiér David Cameron prohlásil, že nebude bránit dřívějšímu konání referenda o setrvání Velké Británie v Evropské unii.

Referendum o setrvání Velké Británie v EU je naplánováno na konec roku 2017, ale David Cameron v neděli 4. ledna navrhl, aby bylo referendum uskutečněno dříve.

„Referendum se musí konat dříve než na konci roku 2017. Byl bych potěšen, kdyby se referendum uskutečnilo co nejdříve. Čím dříve splním svůj slib o vyjednání nových podmínek pro Velkou Británii a referendu o setrvání Británie v EU, tím lépe.“, uvedl Cameron v rozhovoru pro BBC.

Konzervativní lídr chce znovu projednat podmínky britského členství v Evropské unii. Premiér chce, aby Británie setrvala v Evropské unii, ale pouze za předpokladu, že jeho země dostane zpět některé pravomoci. Rád by měl možnost omezit příliv nezaměstnaných imigrantů z ostatních členských států EU, kteří se snaží najít práci ve Velké Británii.

„Pokud si tito lidé nenajdou práci do šesti měsíců, musí Británii opustit. Musí mít zaměstnání po dobu 4 let, aby mohli mít nárok na daňové kredity.“, prohlásil Cameron.

Premiér dříve uvedl, že snížení počtu imigrantů v Británii a jejich přístupu k systému sociálního zabezpečení by mohlo být klíčovým tématem při jednání s EU. Tento plán ovšem vyvolal vlnu odporu ze strany německé kancléřky Angely Merkelové. Podle ní by se tímto krokem oslabilo unijní pravidlo pro volný pohyb pracovních sil.

Zda se referendum bude konat dříve, ukážou teprve výsledky letošních květnových voleb ve Velké Británii. Cameron samozřejmě doufá ve většinové vítězství své konzervativní strany, ale zároveň nechává otevřené dveře i možnosti koalice s Faragovou populistickou stranou. Obě tyto strany chtějí uskutečnit referendum o setrvání Velké Británie v Evropské unii. Avšak Farage je skeptický ohledně Cameronových slibů týkajících se změny dohody s EU.

Originální zprávu naleznete na: euobserver.com/political/127092

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.